Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται και του περισσεύουν μερικά εκατομμύρια… να υιοθετήσει ένα από τα τερατόμορφα αγάλματα-υδρορροές του, προκειμένου να συγκεντρώσει 25 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για τις αναστηλωτικές εργασίες στο μνημείο-σύμβολο της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.

Συνολικά, 135 αποτροπαϊκά αγαλματίδια προτείνονται για υιοθεσία σε δυνητικούς χορηγούς, οι οποίοι αρκεί να συνδεθούν στον ιστότοπο του Ντουόμο (http://adottaunaguglia.duomomilano.it/) για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μία δωρεά από 10 έως 100 ευρώ.

Ο επιβλητικός καθεδρικός, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1387, δεσπόζει με την συμπαγή μαρμάρινη όψη του στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου, ένα νευραλγικό σημείο της πόλης, όπου εξελίχθηκαν όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας της και αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολό της.

Όμως, το κατασκευαστικό αυτό θαύμα αποδείχθηκε ευάλωτο στην κακοκαιρία και την ατμοσφαιρική μόλυνση και η μαρμάρινη επικάλυψή του θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 70-80 χρόνια, ένα έργο τιτάνιο και συνάμα διηνεκές, που στους σημερινούς καιρούς της κρίσης αποδεικνύεται εξαιρετικά δαπανηρό.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τις δωρεές, η διοίκηση του ναού αποφάσισε πως όσοι διαθέσουν πάνω από 100.000 ευρώ θα έχουν το προνόμιο να δουν το όνομά τους να σμιλεύεται στη βάση του αγαλματιδίου.

Τα αγαλματίδια αυτά, που στα αγγλικά ονομάζονται gargoyles, στα γαλλικά gargouilles, στα ιταλικά guglia (λέξη που προέρχεται από το λατινικό gurgulio: οισοφάγος) αποτελούν τυπικό καλλιτεχνικό δομικό στοιχείο της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Συχνά αναπαριστούν γκροτέσκες φιγούρες και λειτουργούν ως υδρορροές για τα νερά της βροχής.

Τα 129 από τα 135 διαθέσιμα αγαλματίδια του Ντουόμο δεν φέρουν προς ώρας όνομα, παρά μόνο αριθμό.

«Η Fabriceria του Ντουόμο (η υπηρεσία κατασκευής και αναστηλωτικών εργασιών για τον καθεδρικό από την εποχή της κτίσεώς του) θέλει να εμπλέξει όλους τους Μιλανέζους και τους πολίτες όλου του κόσμου εν είδει πρωταγωνιστή της ιστορίες του καθεδρικού, ένα αγαθό αμύθητης αξίας που ανήκει σε όλην την ανθρωπότητα».

Ερωτηθείσα σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η Fabriceria υπογράμμισε πως έως τώρα έχει δεχθεί οκτώ δωρεές άνω των 100.000 ευρώ, στις οποίες προστίθενται χορηγίες μικρότερης αξίας και συνολικού ποσού 10.000 ευρώ, σε μία αρνητική συγκυρία για τον ιταλικό Πολιτισμό, καθώς ο τομέας αυτός είναι ένας από δεινότερα πληττόμενους τομείς από την κρίση και τις περικοπές.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook