Μπορεί οι προσδοκίες για την επόμενη δόση των δανείων (που από τον Σεπτέμβριο ακόμα \”έρχεται\”) να έχουν μετατεθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, οι δανειακές ανάγκες του κράτους όμως πιέζουν ασφυκτικά. Τελικώς θα πληρωθεί κανονικά το ομόλογο των 5 δισ. ευρώ που λήγει σήμερα και που απέφυγε το «κούρεμα» επειδή το κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε να μαζέψει χθες το ποσό αυτό, από τα έντοκα γραμμάτια μηνιαίας και τρίμηνης διάρκειας που εξέδωσε την Τρίτη.

Μικρή ανάσα όμως, για όσο καθυστερεί ακόμη η περιβόητη δόση, δίνει στο υπουργείο Οικονομικών και η μετάθεση της πληρωμής κατά μία εβδομάδα ή έως και δέκα ημέρες στην ημερομηνία καταβολής των συντάξεων που έπρεπε να πληρωθούν στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βάλει αργότερα τα λεφτά των συντάξεων στους λογαριασμούς των Ταμείων, εξοικονομώντας περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ και ευελπιστώντας ότι έως τότε θα έχει καταφτάσει και η δόση που αναμένει από την Τρόικα.

Όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς, οι συνταξιούχοι φέτος θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος μόνο με τα λεφτά από το \”κουτσουρεμένο\” δώρο, που θα έλθει στις 15 Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις Ιανουαρίου όλων των Ταμείων θα καταβληθούν πιθανότατα τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου.

Αυτό γίνεται στο όνομα του «εξορθολογισμού» στην καταβολή των συντάξεων, που από 1-1-2013 θα γίνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής συντάξεων με βάση τα στοιχεία που θα επεξεργαστεί η ΗΔΙΚΑ.

Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και για τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου που θα πρέπει επίσης να καταχωρηθούν στην κοινή ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ.

Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον για τον μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να διασταυρωθούν και να εντοπιστούν όλες οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από κάθε πηγή, για να επιβληθούν και οι νέες παρακρατήσεις 5% – 20% στα ποσά που θα ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ (κύριες και επικουρικές).

Υπό κανονικές συνθήκες, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα πληρώνονταν τις κύριες συντάξεις στις 21 Δεκεμβρίου, του Δημοσίου στις 24 του μήνα, ενώ του ΟΑΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Στην παρούσα φάση όμως, όπου το δημόσιο αναγκάζεται ακόμα και να δανείζεται με έντοκα γραμμάτια για μόλις 4 εβδομάδες και μετά από συνεννόηση με την Τρόικα για το πότε τελικά θα έρθει η δόση, η καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων του φαντάζει σαν ένα \”άτοκο\” δάνειο λίγων ημερών από όλους τους συνταξιούχους.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook