Ο αριθμός των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε σε τρομακτικά ποσοστά που σε ορισμένες πολιτείες φτάνουν το 100% και στις περισσότερες ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες Πέμπτη. "Ανά περιοχή, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις νότιες πολιτείες και ακολουθούν οι δυτικές, οι μεσοδυτικές και οι βορειοανατολικές", επισημαίνει η Λίντα Γκέις, στατιστικολόγος των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Οι πολιτείες στις οποίος σημειώθηκε πραγματική έκρηξη των κρουσμάτων διαβήτη είναι η Οκλαχόμα (αύξηση 226%), η Τζόρτζια (145%) και η Αλαμπάμα (140%). Επίσης, στο Κεντάκι (κεντρικές ΗΠΑ) και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (βορειοδυτικά) διαπιστώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε ποσοστά 158% και 135% αντίστοιχα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το 1995, μόνο σε τρεις πολιτείες, στην Περιοχή της Ουάσινγκτον και στο Πουέρο Ρίκο το ποσοστό των ενήλικων διαβητικών ήταν 6% ή μεγαλύτερο.
Το 2010, και στις 50 πολιτείες το ποσοστό αυτό ήταν τουλάχιστον 6%, τονίζει η Δρ Ανν Ολμπράιτ, διευθύντρια του τμήματος Σακχαρώδους Διαβήτη των κέντρων. "Το ποσοστό αυτό θα συνεχίζει να αυξάνεται, αν δεν υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για μεγαλύτερη πρόληψη εναντίον του διαβήτη και της παχυσαρκίας, που συχνά αποτελεί την αιτία εμφάνισης της νόσου (διαβήτη τύπου 2).

Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος ευθύνεται για το 90-95% των κρουσμάτων σε όλες τις πολιτείες είναι δυνατόν να προληφθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής--περισσότερη σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, υπογραμμίζει η Δρ Ολμπράιτ. Περισσότεροι από το 1/3 των Αμερικανών σήμερα είναι παχύσαρκοι.

real.gr