Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει εντολή για να σταματήσει αμέσως κάθε διαδικασία διακοπών ρεύματος σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μετά και τη δημοσιοποίηση στοιχείων της ΔΕΗ για 30.000 διακοπές ρεύματος μηνιαίως.

Για έγκλημα μιλά το ΚΚΕ και ζητά άμεση επανασύνδεση του ρεύματος για κάθε λαϊκή οικογένεια. Άμεση επανασύνδεση με κοινωνικά κριτήρια ζητά η ΔΗΜΑΡ.

Με αφορμή τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι από τον Ιούνιο ο Α.Τσίπρας, «προειδοποιούσε τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση ότι με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ανέχειας και αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες του, έπρεπε να υπάρξει άμεσα μέριμνα, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μπροστά στον πιο δύσκολο χειμώνα της μεταπολεμικής περιόδου για τον ελληνικό λαό, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δείχνουν το βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής τους, που εγκληματεί σε βάρος των φτωχών για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πλουσίων.

Καλεί επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης που δεν θα επιτρέψει να μείνει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Για έγκλημα μιλά το ΚΚΕ

Για έγκλημα με ευθύνη της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας απάνθρωπη τη στάση της ΔΕΗ και ζητώντας άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε κάθε λαϊκή οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως η απάνθρωπη στάση της ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε χιλιάδες οικογένειες ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων. Πρέπει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε κάθε λαϊκή οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα, να βρίσκονται οι ληστεμένες λαϊκές οικογένειες στο σκοτάδι, στο κρύο και στην απόγνωση.»

»Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Η αγωνιστική δράση και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα σωματεία και οι λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές δείχνουν το δρόμο αντίδρασης, για να βάλουμε φραγμό και να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τα αποτελέσματά της.»

» Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν δείξει ακόμα την πραγματική τους δύναμη. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν. Οργάνωση στα σωματεία, στους κλάδους, στις γειτονιές και όχι να περιμένουν λύσεις από «σωτήρες» και φιλάνθρωπους. Η εξαθλίωση δεν αντιμετωπίζεται με ένα πακέτο μακαρόνια και με ληγμένα τρόφιμα.»

«Τώρα, μέτρα πραγματικής προστασίας των ανέργων, κατάργηση των χαρατσιών, της φορολογίας στο πετρέλαιο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή των χρεών για πρώτη κατοικία στις οικογένειες ανέργων και φτωχών. Πάγωμα όλων των δανείων για οικογένειες και επαγγελματίες – εμπόρους που αδυνατούν να πληρώσουν» προσθέτει το ΚΚΕ.

Έκκληση από τη ΔΗΜΑΡ για επανασύνδεση με κοινωνικά κριτήρια

Επείγουσα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Διοίκηση της ΔΕΗ να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα σε όλες τις περιπτώσεις κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια απευθύνει η ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για προφανώς ανεπαρκή κοινωνική πολιτική από την ΔΕΗ.

Επίσης ζητά να εξεταστούν οι δυνατότητες διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια.

«Είναι προφανές ότι σε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί η πρόθεση αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και η πρόθεση αναπροσαρμογής των τελών υπέρ των Δήμων και να εξεταστεί κάθε δυνατότητα μείωσης των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων» επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου, που υπέβαλε και τη σχετική ερώτηση για τις διακοπές ρεύματος στο Θριάσιο Πεδίο, επισημαίνει: «ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μας κοινοποίησε έγγραφο της ΔΕΗ όπου με έκπληξη διαβάσαμε ότι οι διακοπές παροχής ρεύματος λόγω χρέους προς την ΔΕΗ ανέρχονται σε 30000 το μήνα σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Ελευσίνα ανέρχονται σε 280 το μήνα!»

» Η έκπληξή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις τόσο του Υφυπουργού όσο και της ΔΕΗ, εφαρμόζονται τα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια και πλήθος άλλων παρεμβάσεων ώστε να αποφεύγεται η διακοπή του ρεύματος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.»

» Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την ΔΕΗ δεν επαρκεί. Χιλιάδες συμπολίτες μας το μήνα μένουν χωρίς ρεύμα. Οι θερμοκρασίες ήδη γίνονται πιο χειμερινές.»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου, απευθύνει επείγουσα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στην Διοίκηση της ΔΕΗ να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα σε όλες τις περιπτώσεις κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια και δεσμεύεται θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook