Τους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κλάδο της κτηνοτροφίας παρουσίασε την Κυριακή 16/1 , σε συνέντευξη Τύπου απο τα Τρίκαλα και στο πλαίσιο ημερίδας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τα προβλήματα και τις προοπτικές της, η υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ενώ στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κα Αποστολάκη χαρακτήρισε  ως πληγή για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, το θέμα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας τους.

\”Το ζήτημα αυτό\”, ανέφερε, \”εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή του, περιέπλεξαν την κατάσταση, μεγέθυναν τη γραφειοκρατία εντείνοντας ταυτόχρονα την αγωνία των κτηνοτρόφων. Η επίλυση του ζητήματος αυτού\”, διευκρίνισε, \”είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας\”.

\”Η «αδειοδότηση» αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε καίρια μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όπως είναι το μέτρο για τα Σχέδια Βελτίωσης που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους επίδοση μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής και των νέων τεχνολογιών\”.

\”Στόχος μας\”, υπογράμμισε, \”είναι η επιτάχυνση των πολύπλοκων υφιστάμενων διαδικασιών μέσω της ελαχιστοποίησης των ενεργειών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας. Χρειαζόμαστε ένα FAST TRACK για την κτηνοτροφία. Η λύση που εξετάζουμε, συμπλήρωσε, είναι η σύσταση μιας «υπηρεσίας μιας στάσης» «one-stop shop» στην οποία οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά τους\”.

Επιπλέον η κα Αποστολάκη τόνισε πως \”συνεχίζουμε την μάχη κατά των κρουσμάτων ελληνοποίησεων του κρέατος και του γάλακτος ενισχύοντας και βελτιώνοντας συνεχώς το οπλοστάσιο μας\”. Έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων και την ανάρτηση στο διαδίκτυο του Μητρώου Εμπόρων – Εισαγωγέων Κρέατος και Κρεοπωλών που αφορούν στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.

\”Θέλω εδώ να αναφερθώ σε δύο πολύ σημαντικές, κατά την άποψή μου, προτεραιότητες και πολιτικές\”, είπε ακόμα η αρμόδια Υφυπουργός. \”Στην ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, γεγονός που επέτρεψε την, για πρώτη φορά, έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στους παραγωγούς μας, το ίδιο και για την εξισωτική\”.

Για το κλείσιμο των σφαγείων που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, η εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων, είπε η κ. Αποστολάκη έγινε προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά όχι μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της αγοράς κρέατος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

\”Η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας καθώς η Ε.Ε. έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, μονάδων σφαγής ζώων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές\”, υπογράμμισε η ίδια.

Επίσης μίλησε και για το «καλάθι της περιφέρειας» και το σχεδιασμό από αυτό, για το οποίο είπε πως αποτελεί μία στοχευμένη πολιτική στα προϊόντα αιχμής της κάθε περιφέρειας, τα οποία θα υποστηριχθούν με μέτρα και δράσεις του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», που θα υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων και τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, με επίκεντρο την ταυτότητα και ποιότητα αυτών των προϊόντων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του σημερινού αρνητικού γεωργικού ισοζυγίου ως προς τη μείωση των εξαγωγών της χώρας και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

Ως Υπουργείο κατέληξε η υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης  \”εγκαινιάζουμε μια νέα στρατηγική για την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέσα σε αυτή την συγκυρία, των μεγάλων ανακατατάξεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγκροτήσουμε ένα νέο μοντέλο αγροτικής και διατροφικής ανάπτυξης\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook