Το καναδικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες πρόταση μομφής σε βάρος της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Στέφεν Χάρπερ, προκαλώντας έτσι την πτώση της και πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαΐου.

Σε μία ιστορική κίνηση, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ενέκριναν ψήφισμα των Φιλελευθέρων σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κατηγορήθηκαν πως έδρασαν «περιφρονώντας» το Κοινοβούλιο. Μετά από εβδομάδες διενέξεων στο Κοινοβούλιο, η ψήφος πέρασε με 156 έναντι 145 ψήφων, οδηγώντας τη χώρα για πέμπτη φορά σε εθνικές εκλογές μέσα σε μια δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ αναμένεται να επισκεφθεί τον Γενικό Κυβερνήτη, Ντέιβιντ Τζόνστον, σήμερα στις 09:00, τοπική ώρα Κανάδα, ζητώντας του τη διάλυση του Κοινοβουλίου αφού του αναγγείλει πως η κυβέρνησή του έχασε τη ψήφο εμπιστοσύνης. Στην διάρκεια των τοποθετήσεων ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Μάικλ Ιγκνάτιεφ είπε ότι οι Συντηρητικοί έχουν χάσει την επαφή με τις ανάγκες των Καναδών. Η ψήφος εμπιστοσύνης διεξήχθη στις 14:00 ώρα ανατολικού Καναδά. Η διαδικασία κράτησε 30 λεπτά.

Νωρίτερα, την Τετάρτη τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και ανακοίνωσαν πως θεωρούν ότι οι Καναδοί έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Η ψήφιση της σημερινής πρότασης μομφής δεν προκάλεσε την έκπληξη των πολιτκών κομμάτων στον Καναδά καθώς ήδη αποτελούσε κοινό μυστικό ότι η αντιπολίτευση θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook