Φθάνει η ώρα της κρίσης για όσους εντοπίστηκαν να βγάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 δίχως να μπορούν να τα δικαιολογήσουν καθώς εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα σταλεί ο πρώτος μεγάλος όγκος ειδοποιητηρίων με τα οποία το ΣΔΟΕ θα τους καλεί για εξηγήσεις.

Αναλυτικά, όπως αποκάλυψε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει ήδη καταρτίσει τον πρώτο κατάλογο και εντός της εβδομάδας θα φύγουν οι προσκλήσεις προς εκείνους που δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα, σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την λίστα που περιλαμβάνει 57 χιλιάδες άτομα τα οποία την περίοδο 2009-2012 έστειλαν χρηματικά ποσά άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα δε με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη, η ΓΓΠΣ έχει εντοπίσει ήδη περί τα 13 χιλιάδες άτομα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά.

Πέραν αυτών, ο υφυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για φορολογικά ζητήματα είπε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται συστήματα προκειμένου το ΦΠΑ να πηγαίνει απευθείας στα ταμεία του κράτους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Επεξεργαζόμαστε τους τρόπους ώστε η πληρωμή του ΦΠΑ να μην γίνεται στους εμπόρους αλλά απευθείας στο κράτος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο φορολογούμενος με κίνητρα, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα ηλεκτρονικά μέσα. Θα έχουμε σύντομα σχετικό πόρισμα για να δούμε αν μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα».

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι το ΣΔΟΕ έχει ανάγκη από περισσότερους ελεγκτές και σημείωσε πως «Ελπίζουμε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μας επιτρέψει να προσλάβουμε 200 ελεγκτές».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε να πατάξει την φοροδιαφυγή όπως η καθιέρωση γενικού γραμματέα Φορολογικής Διοίκησης, έλεγχοι των offshore εταιριών σε περιοχές όπως Κρανίδη και Κύμη και επισήμανε ότι «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει το τοπίο στο χώρο της φορολογίας με ουσιαστική προσπάθεια για καταπολέμηση φοροδιαφυγής».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook