Προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οδεύουν οι έως τώρα διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, που αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Ζούνκερ, δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε και τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης.

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ανέφερε πως είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.

Οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της ευρωζώνης συνεδρίασαν το πρωί της Τρίτης, αναζητώντας έναν συνδυασμό "τεχνικών λύσεων" για την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ ως το 2016, αλλά και για την ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 6 μμ (ώρα Ελλάδος).

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΝΤ και Ευρωζώνη αναζητούν τη "χρυσή τομή"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλέποντας παράλληλα ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει "μερική λύση", με την οποία θα καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και ότι σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα μετατεθεί το Δεκέμβριο.

Αναφορικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τις χώρες της ευρωζώνης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι λίγο- πολύ όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός. Επιπλέον, στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι η λύση που θα δώσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα περιέχει "λίγο από όλα".

"Πράσινο φως" για τη δόση

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της επόμενης δόσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Eurogroup θα ανάψει το "πράσινο φως", μέχρι να δοθεί η τελική έγκριση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 26 Νοεμβρίου ή και αργότερα. Η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, εκ των οποίων και της Γερμανίας, ούτως ώστε να εκταμιευθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, διαφαίνεται ότι πλέον, κοινή αντίληψη των δανειστών της Ελλάδας είναι ότι η χώρα έχει κάνει το καθήκον της και τώρα έχει έρθει η σειρά τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Eurogroup θα σταθεί στο ύψος των ελληνικών προσδοκιών, εγκρίνοντας εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα περίπου 13 δισ. από τις δόσεις του 2012.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ληφθούν τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις.

Οι χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο απομείωσης του διακρατικού χρέους της Ελλάδας.

Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι διαγραφή χρέους γίνεται μόνο σε «ακραίες και εξαιρετικές περιπτώσεις».

news247.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ