Την ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών που διαμορφώνουν υψηλό κόστος για τη ζωή και την παραγωγή, ζήτησε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

 «Μόνο με ουσιαστική μείωση των τιμών μπορεί να προστατευθεί το εναπομείναν εισόδημα» τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, ξεκινώντας την τοποθέτηση του.

Κατέθεσε τρανταχτά στοιχεία που τεκμηριώνουν την τιμολογιακή πολιτική και τον τρόπο δράσης εισαγωγέων-βιομηχανιών-χονδρεμπόρων που έχει αποτέλεσμα να ‘φτάνουν’ στη λιανική πανάκριβα τα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, οι βιομηχανίες, ακόμη και αυτές που παράγουν στην Ελλάδα πωλούν ακριβότερα στη χώρα μας ακόμη και κατά 60% απ’ ότι σ΄ άλλες χώρες.

Η σύγκριση των τιμών χονδρικής για Ελλάδα και Αυστρία, όπως προκύπτουν από την έρευνα του business stories της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Όμως υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο καπέλο που μπαίνει από τους χονδρέμπορους προς τις επιχειρήσεις λιανικής.

Ακόμη και όταν ταυτίζεται ο χονδρέμπορας με την αλυσίδα λιανικής, οι τιμές λιανικής είναι εξίσου υψηλές.

Αυτό συμβαίνει για βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και για τα απαραίτητα εφόδια για τη παραγωγή, όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική αναδιάρθρωση και νέα παραγωγή

Η προτροπή προς τους καταναλωτές της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αλλά και του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να προβαίνουν σε σύγκριση τιμών είναι άνευ νοήματος για την Ελλάδα, αφού στη λιανική οι τιμές ήδη έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα με τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις ενδομιλικές συναλλαγές.

Αυτό που ζήτησε συγκεκριμένα ο Βουλευτής από τον Υφυπουργό, κ.Σκορδά, να μην αναφερθεί στα συνηθισμένα στοιχεία που δείχνουν κάποιες διαφοροποιήσεις αλλά στις ουσιαστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. :

1) Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η άνιση αντιμετώπιση των Ελλήνων καταναλωτών;

2) Προτίθεστε να θέσετε το θέμα και με ποιο τρόπο στις 15-20 μεγάλες προμηθεύτριες εταιρίες προκειμένου να μην κατατάσσουν την Ελλάδα στα ακριβά τιμολόγια;

Ο Υφυπουργός στην απάντηση του, αφού αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στις μικρές μειώσεις που έχουν σημειωθεί με τις παρεμβάσεις του για τα είδη κυλικείων και το νερό.

Μίλησε για λάθος στοιχεία που αφορούν τους εισαγωγείς και αδυναμία άμεσης παρέμβασης, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, «πρέπει να διαμορφώσουμε νέα κουλτούρα στους χονδρεμπόρους» είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας κάθε παρέμβαση στους εισαγωγείς βιομηχανιών και χονδρεμπόρους.

Στην δευτερολογία του, ο βουλευτής μίλησε για λάθος πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολείται με τις τιμές στη λιανική αφού αυτές έχουν ήδη διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ο Βουλευτής, σε υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντίληψη του Υφυπουργού περί διαμόρφωσης «κουλτούρας χονδρεμπόρων» και ζήτησε αποφάσεις γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: «η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και όλων των οικογενειών έγινε με αποφάσεις»

Τι θα κάνετε με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις τριγωνικές τιμολογήσεις;

Γιατί δεν καταργείτε το χονδρεμπορικό πιστωτικό τιμολόγιο για εκ των υστέρων εκπτώσεις που επωφελούνται οι εισαγωγείς και οι χονδρέμποροι;

Γιατί δεν προσφεύγετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι το Υπουργείο δεν ασχολείται με τις εναρμονισμένες πρακτικές των εισαγωγέων- βιομηχανιών και χονδρεμπόρων, αφού ο Υφυπουργός στη δευτερομιλία του χαρακτήρισε ως συμφωνίες κυρίων την οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση στις 15-20 μεγάλες προμηθεύτριες εταιρίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook