Οι διεθνείς πιστωτές και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχισθούν καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμενόταν να γίνει το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, το ύψος του πακέτου διάσωσης ενδέχεται να ανέλθει μέχρι τα 17,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 περίπου θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την «αποφασιστική πρόοδο» που σημειώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ του ΔΝΤ και των κυπριακών αρχών, καλωσόρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, το οποίο μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ενός εμπράγματου ελέγχου και μετά από συμφωνία του Eurogroup.

Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες, κατέληξε.

Η ανακοίνωση της τρόικας έχει ως εξής:

«Η αποστολή των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για την συγκρότηση των βασικών πολιτικών ενός προγράμματος προσαρμογής.

Οι αρχές και οι ομάδες των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς τη συμφωνία σε κρίσιμες πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τις αντίστοιχες διοικητικές έδρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του due-diligence των κυπριακών τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα ενημερώσουν τις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για την εύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που θα είναι σύμφωνες με τη βιωσιμότητα του χρέους.»


in.gr