Ενισχυμένος από την πρόσφατη παρέμβασή του για την εκεχειρία στη Γάζα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη διπλωματική του επιτυχία, παραχωρώντας υπερεξουσίες στον εαυτό του.

Μια κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και μαζικές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας και εγείρει φόβους για την εξέλιξή του σε έναν «νέο Φαραώ» μετά την Αραβική Ανοιξη και τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, σηματοδοτώντας την πρώτη κρίση στη διάρκεια της θητείας του.

Οπαδοί και αντίπαλοι του Μοχάμεντ Μόρσι διαδήλωσαν χθες στο Κάιρο, ενώ διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στην Ισμαϊλίγια και στο Πορτ Σάιντ. Ακόμα και ένας σύμβουλος του Μόρσι, ο χριστιανός Σαμίρ Μόρκος, παραιτήθηκε χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «ξαφνικά» διατάγματα που εξέδωσε ο πρόεδρος.

Το διάταγμα που εξέδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος ουσιαστικά απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων και των αποφάσεών του. Ακόμη προβλέπει ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου, ούτε την Ανω Βουλή, δύο σώματα στα οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές του Μόρσι, ο οποίος ανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο στην εξουσία της ενισχυμένης πλέον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής Αιγύπτου.

Η σύνταξη του νέου καταστατικού χάρτη της χώρας έχει καθυστερήσει λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στους ισλαμιστές και στα περισσότερο φιλελεύθερα στοιχεία, ενώ το νέο διάταγμα δίνει επιπλέον χρόνο στη συντακτική συνέλευση να ολοκληρώσει το έργο της, καθυστερώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.

«Πραξικόπημα»

Την ώρα που οι αντίπαλοί του διαμαρτύρονταν εναντίον του «πραξικοπήματος κατά της νομιμότητας» στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Μόρσι δήλωσε χθες σε πιστούς σε τέμενος του Καΐρου ότι η χώρα προχωρά μπροστά και ότι οι πράξεις του είχαν ως στόχο να ευχαριστήσουν τον Θεό και το έθνος.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την αιγυπτιακή κοινή γνώμη, με το διάταγμά του ο Μόρσι απομάκρυνε τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκουίντ Μαχμούντ από τη θέση του και όρισε την εκ νέου διεξαγωγή της δίκης των αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ, πολλοί από τους οποίους έχουν αθωωθεί εξοργίζοντας τον λαό.

«Ανησυχούμε πολύ για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις του διατάγματος αυτού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Η ΕΕ κάλεσε τον Μόρσι να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα, για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook