Πληθαίνουν στο νομό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διακοπής

Αδυναμία να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος εμφανίζουν δεκάδες νοικοκυριά, καταστήματα και επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο. Η οικονομική κρίση πλήττει πολλές οικογένειες στο νομό, με αποτέλεσμα η τακτοποίηση της υποχρέωσης στη ΔΕΗ να έχει εξελιχθεί σε «βραχνά», οι λογαριασμοί να μένουν ανεξόφλητοι και οι πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταναλωτές που σπεύδουν καθημερινά στα γραφεία της ΔΕΗ στο Ρέθυμνο ζητώντας διακανονισμό για την σταδιακή εξόφληση των οφειλών τους, ωστόσο η οικονομική κατάσταση αρκετών νοικοκυριών είναι τέτοια που ούτε στον διακανονισμό μπορούν να αντεπεξέλθουν. Έτσι, δεν αποφεύγονται σε πολλές περιπτώσεις οι διακοπές στην παροχή της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, οι μισοί εκ των πελατών της επιχείρησης στο νομό Ρεθύμνου οφείλουν χρήματα από λογαριασμούς που έχουν λήξει και δεν έχουν πληρωθεί, καθώς το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών ανέρχεται στο 50%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ, την τελευταία διετία τα χρέη των καταναλωτών προς την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχουν «εκτοξευθεί», καθώς από το περίπου 20% που κυμαίνονταν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί τα έτη 2009 και 2010, πλέον έχουν φτάσει στο 50%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των στελεχών της επιχείρησης, το ποσοστό θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες, καθώς ήδη η τάση είναι αυξητική και όσο βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία, τόσο θα μεγαλώνει η δυσκολία των πολιτών να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού ή της επιχείρησής τους.

Οι πελάτες της ΔΕΗ στο Ρέθυμνο ανέρχονται σε περίπου 100.000 και σύμφωνα με την επιχείρηση, εμφανή δυσκολία στην πληρωμή του ρεύματος που καταναλώνουν εμφανίζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι μεγάλες ή μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ενδοχώρα του νομού, όπου υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανεξόφλητων υποχρεώσεων και, μάλιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με δυσκολία, όμως, πληρώνουν και οι καταναλωτές, που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο αστικό Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ, τους τελευταίους μήνες όλο και αυξάνονται τα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των χρεών αφορά επιχειρήσεις και εταιρείες, που έχουν έτσι κι αλλιώς πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς από τις κατοικίες.

Βεβαίως, αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλες τις περιοχές της χώρας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μένουν κάθε μήνα 30.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook