Νέα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και Λαϊκής Επιμόρφωσης προωθεί η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου τα οποία θα ωφελήσουν εκατοντάδες πολίτες .

Η Σύμβαση των προγραμμάτων αυτών για το 2013 μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας υπεγράφη από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, παρουσία και του Αντιδημάρχου Παιδείας & Νέας Γενιάς κ. Νίκου Γιαλιτάκη και αποτελούνται από 80 τμήματα με πάνω από 1600 ωφελούμενους Δημότες.

Με τη σύμβαση αυτή ο Δήμος Ηρακλείου, χρηματοδοτείται για την πράξη «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Εθνικής & Τοπικής Εμβέλειας» που θα αποτελούνται από επτά θεματικές ενότητες όπως :

- Οικονομία - Επιχειρηματικότητα,
- Ποιότητα Ζωής - Περιβάλλον,
- Νέες Τεχνολογίες,
- Γλώσσα και Επικοινωνία,
- Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις,
- Πολιτισμός και Τέχνη και
- Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες.

Τόσο ο κ. Κουράκης όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιαλιτάκης σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι η Δια Βίου Μάθηση - Λαϊκή Επιμόρφωση, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής όπως φαίνεται και από την πλούσια δράση που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει ο Δήμος και απολαμβάνουν χιλιάδες Δημότες.

«Η Διά Βίου Μάθηση, συνέχισαν , αφορά στο σύνολο των πολιτών αφού στοχεύει στον πυρήνα της Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση δηλαδή ενεργών και ενημερωμένων πολιτών. Η ανάγκη αυτή γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε και τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εκπαιδεύοντας τους ενδιαφερόμενους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου ,με γνώσεις, κριτική σκέψη, περιβαλλοντική συνείδηση, πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά».

Επίσης από το Δήμο Ηρακλείου, προτάθηκαν προς το Υπουργείο και τρία προγράμματα τοπικής εμβέλειας όπως :

- Παραδοσιακό χειροποίητο κέντημα,
- Ελ Γκρέκο Ελλάδα - Βενετία - Τολέδο - Τέχνη και Ιστορία με αφορμή τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από το θάνατό του ,
- Ράψιμο και κέντημα παραδοσιακών κρητικών στολών.

 Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα όσον αφορά τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Μέχρι σήμερα, και πριν τη συνέργεια με το Υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία Παιδείας & Νέας Γενιάς, με ιδίους πόρους, έχουν σχεδιάσει 75 περίπου Τμήματα στα οποία ωφελούνται περίπου 3000 πολίτες όπως :

- Εθελοντισμός στην Πολιτική Προστασία,
- Εκμάθηση Ισπανικής Γλώσσας,
- Εκμάθηση Γερμανικής Γλώσσας,
- Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας,
- Εκμάθηση Αγγλικής Γλώσσας,
- Εργαστήριο Αγιογραφίας,
- Εργαστήριο Ζωγραφικής,
- Εργαστήριο Κατασκευής Κοσμημάτων,
- Εργαστήριο Ψηφιδωτού,
- Εκμάθηση Γραφής Braille,
- Θεωρητικά Μαθήματα Μουσικής και
- Μαθήματα Πιάνο.
neakriti