Σαφή πρωτιά χωρίς να κατακτήσει την αυτοδυναμία πήρε στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία το κόμμα του κυβερνήτη Αρτούρ Μας. Η δεύτερη θέση σε ένα επίσης αυτονομιστικό κόμμα αναμένεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το αίτημα για μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από τη Μαδρίτη ακόμη και για πλήρη ανεξαρτησία.

Τα πρώτα exit poll από την καταλανική τηλεόραση δείχνουν ότι το «Σύγκλιση και Ένωση» (CiU) του Μας θα κερδίσει 54-57 από τις 135 έδρες του σώματος έναντι των 62 που είχε στην προηγούμενη περίοδο.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) έρχεται δεύτερη και είναι πιθανό ότι θα γίνει εταίρος του CiU σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Η οικονομική κρίση και το αυξανόμενο αίσθημα οργής των Καταλανών έναντι της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη (όλο και πιο συχνά ακούγεται το παράπονο ότι πληρούν πολλά σε φόρους και δεν έχουν αντίστοιχου ύψους παροχές) έχει δυναμώσει τις φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Ο Μας θα μπορούσε να ζητήσει ακόμα και δημοψήφισμα, στα πρότυπα ίσως του δημοψηφίσματος του 20145 στη Σκότια, αλλά η Μαδρίτη αρνείται οποιοδήποτε συζήτηση για αυτό.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook