Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά, οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πομπή προς το  Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις θα κλείσουν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. Αμέσως μετά προβλέπεται επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και παρουσίαση νέων εκθεμάτων.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και στις 19:30, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επετειακή ομιλία με θέμα «1913 – 2012: 99 χρόνια εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης» που θα εκφωνήσει ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολακάκης και η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις, σε εταίρους του Ιδρύματος, των π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, Χρίστου Θεοδόλου, Στέφανου Λεκανίδη, Αντώνη Πιταριδάκη, Ευάγγελου Σπανουδάκη, Ένωσης Κρητών Ν. Φλώρινας

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, τα σχολεία της πόλης θα τιμήσουν την επέτειο με στέψη του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία Ελευθερίας.