Με έντονη δυσπιστία για το κατά πόσο οδηγεί στη βιωσιμότητα το ελληνικό χρέος και πάντως με σοβαρές διαφωνίες για το κοινωνικό κόστος που απαιτεί και τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, που επιβάλλει, αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup.

Επίσημη τοποθέτηση από τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο τα στελέχη του κόμματος μιλούν ήδη για έναν «εύθραυστο συμβιβασμό, που δεν δίνει λύση για το χρέος» και εκτιμούν ότι «θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η λεηλασία της χώρας και του ελληνικού λαού».

Η αίσθηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι πρόκειται για έναν «προσωρινό συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών», που όμως δεν οδηγεί στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτε στην έξοδο από την κρίση και την ύφεση. Η εκτίμηση είναι ότι ο συμβιβασμός αυτός στηρίζεται σε αυθαίρετους υπολογισμούς και υποθέσεις και σε αρκετά παραπλανητικές καταλήξεις.

Επισημαίνουν δε ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα χρήματα, που οφείλει η τρόικα με βάση τη δανειακή σύμβαση θα δοθούν τελικά με δόσεις και επιπλέον θα κατατεθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό, ενώ θα συνδέεται η καταβολή με την θέσπιση αυτόματων «ποινών» σε τυχόν παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, όπερ σημαίνει ότι πέρα από τη λιτότητα, που επιβάλλεται και την ιδιωτικοποίηση των πάντων, η χώρα θα απολέσει και την δημοσιονομική της κυριαρχία.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook