Να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά κέρδη από την απόφαση του Γιουρογκρούπ και να δημιουργήσει μία νέα δυναμική επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειές του στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να συγκροτήσει το εσωτερικό μέτωπο που είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει μπροστά του ως συνέπεια της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου. Χθες ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με δήλωση εν είδη διαγγέλματος στον ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ότι η μέχρι τώρα στρατηγική του δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα του Γιουρογκρούπ και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά της απόφασης των υπουργών Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι:

-διασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

-η συμφωνία εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παράλληλα περισσότερα από 10 δις ευρώ θα πάνε άμεσα στην πραγματική οικονομία και στην κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξασφαλίσει τις καταθέσεις των πολιτών και θα δώσει ρευστότητα στην οικονομία.

-Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα στο εξής θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Το σημαντικότερο είναι ότι το συνολικό χρέος μειώνεται κατά 20%.
-δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ενωτικός, απευθύνθηκε σε όλο τον ελληνικό λαό και απέφυγε τις επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλοντας να υποδηλώσει ότι την στιγμή της επιτυχίας επιδεικνύει μεγαλοψυχία απέναντι και στους πολιτικούς του αντιπάλους και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πολέμιοι βγαίνουν μόνοι τους εκτός της εθνικής ενότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε στους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και τους βουλευτές της συμπολίτευσης. “Η επιτυχία ανήκει σε όλο τον λαό, όλοι οι έλληνες έχουν να δουν καλό από την χθεσινή επιτυχία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμβολικά η πρώτη ενέργεια του πρωθυπουργού μετά την απόφαση είναι η σύσκεψη σήμερα στις 10:00 το πρωί με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Στην σύσκεψη θα συζητηθούν τα θετικά και οι δυσκολίες που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου και θα γίνει η κατ αρχήν τοποθέτηση για τον επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων αλλά και η αποτροπή στο μέλλον προβλημάτων όπως η καταψήφιση κρίσιμων νομοθετημάτων που τραυμάτισαν την κυβερνητική συνοχή.

Ο κ. Σαμαράς θέλει την δέσμευση και των δύο πολιτικών του εταίρων στην στρατηγική που θα ακολουθήσει στο εξής και η οποία θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Πρόβλημα συνιστά η πρόθεσή του να κάνει πιο αυταρχικό το πλαίσιο κυβερνητικής λειτουργίας όπως η συστηματοποίηση της παράκαμψης της Βουλής με πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου που θα συναντήσει τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Σαμαράς πάντως που έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών επιθυμεί την πιο αποφασιστική συμμετοχή και των δύο εταίρων του στην κυβερνητική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτός και ο ανασχηματισμός όπως και η αντικατάσταση των μέχρι τώρα απρόθυμων υπουργών με πιο αποφασιστικούς που δεν θα διστάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της κυβερνητικής λειτουργίας συγκαλείται σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο -είναι η δεύτερη φορά μετά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση μετά την ορκωμοσία.

Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει τα θετικά της απόφασης του Γιουρογκρούπ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα τονίσει την ανάγκη για περισσότερη δουλειά και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και θα υπογραμμίσει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση της απόφασης του Γιουρογκρούπ προκειμένου να αρχίσει η ανάκαμψη και να έλθουν στην χώρα επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που είναι το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας.

Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού είναι και τα ταξίδια στο εξωτερικό με βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.


protothema.gr