Απασχολούν την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό πολύ συχνά. Οι υπάλληλοι της Βουλής θεωρούνται ως η «ελίτ» των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας που μάχονται λυσσαλέα για την διατήρηση των «προνομίων» που τους παρείχε το πολιτικό σύστημα της χώρας- από το 1930 σε κάποιες περιπτώσεις. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι θύματα μεθοδευμένης και στοχευμένης επίθεσης από το υπάρχον πια σύστημα αλλά και τα ΜΜΕ, ετοιμάζουν αντεπίθεση στους δημοσιογράφους με την συνδρομή δικηγόρων, κάνουν λόγο για «αυθόρμητη εξέγερση» την νύχτα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου κι επιτίθενται στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε τι είπε στο nocomments ο πρόεδρος των υπαλλήλων της Βουλής, Παναγιώτης Πολίτης.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δεμεσούκα

-Θα ξεκινήσω από την αφίσα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Εσείς την βγάλατε;

-Είμαστε αντίθετοι σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας έστω και αν εκληφθεί ως χιουμοριστική. “Ή κάποιος συνάδελφος που είχε την δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο την έβγαλε ή κάποιος άλλος που ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα γιατί δεν σας κρύβω πως όταν εμφανίστηκε μας δημιούργησε πρόβλημα. Δεν μας εκφράζει, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Δεν είναι δικό μας θέμα η συγκεκριμένη αφίσα.

-Συναντηθήκατε με τον Μεϊμαράκη και ζητήσατε την μεσολάβηση του για το θέμα της περικοπής του διπλού εφάπαξ; Έγινε πρώτα από όλα αυτή η συνάντηση;

-Βεβαίως και έγινε και γίνεται συνεχώς. Οποτεδήποτε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα συνεννοούμαστε με τον πρόεδρο. Εδώ δεν είναι ένας εργασιακός χώρος όπως είναι οποιοσδήποτε άλλος χώρος του δημοσίου.Έχει μια ιδιαιτερότητα. Όχι στο πνεύμα της αντιπαράθεσης με την διοίκηση αλλά σε ένα πνεύμα συνεργασίας για την λειτουργία της Βουλής.

-Θέσατε το θέμα της περικοπής του διπλού εφάπαξ σε αυτή τη συνάντηση;

-Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Πάντα αλλά λόγω της κρίσης τα δύο χρόνια συζητούμε πώς κι εμείς θα προσαρμοστούμε στα μέτρα της κρίσης μέσα στα πλαίσια της περιστολής των εξόδων της Βουλής. Το συγκεκριμένο ταμείο είναι ένα ταμείο αρωγής των υπαλλήλων που έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Πέραν του ότι είναι από τις εισφορές μας έχει να κάνει και με μια δίοικηση που είναι από τους υπαλλήλους της Βουλής. Αυτό το ταμείο έχει προστατευθεί στη διάρκεια του χρόνου επειδή ακριβώς αποτελείται η δίοικηση του από υπαλλήλους της Βουλής, οι υπάλληλοι είναι μέτοχοι αυτού του ταμείου δια των εισφορών τους και οι αποφάσεις που παίρνονται, ελέγχονται. Έτσι λοιπόν προστατεύεται το ταμείο και ποτέ δεν παίχτηκε σε Χρηματιστήριο, ποτέ σε δομημένα ομόλογα ή οτιδήποτε. Και μάλιστα όταν έγινε το «κούρεμα» ειχαμε 63 εκατομμύρια και μας «κουρέψανε» τα 30. Αυτά είναι δικά μας, δεν είναι του κράτους.

Εμείς για να πάρουμε εφάπαξ γίνονται αναλογιστικές μελέτες και ανάλογα με το υπόλοιπο που υπάρχει έτσι γίνεται και η απόδοση των εφάπαξ. Θα μπορούσε να είναι και μερισματικό. Εμείς έχουμε αποφασίσει να είναι σε εφάπαξ, θα μπορούσε να είναι και σε μέρισμα κατ έτος. Το οποίο είναι αναλογικό, δεν είναι πάγιο το τι θα παίρνει ο καθένας.

Μέσα λοιπόν στα πλαίσια των περικοπών δεν είναι θέμα ότι θα γίνουν περικοπές γιατί δεν έχει το κράτος λεφτά. Μέσα στα πλαίσια περικοπών γιατί έγινε το «κούρεμα» και δεν μπορούμε να παίρνουμε τα λεφτά που παίρναμε πριν και πρέπει να αλλάξει αυτό το πράγμα. Και πράγματι θα υπάρξουνε περικοπές θέλοντας και μη, δεν χρειάζεται να μας το επιβάλλει κάποιος.

Η συνεννόηση λοιπόν με τον πρόεδρο δεν είναι «σας κόβει ο πρόεδρος». Γι αυτό πρέπει να αποφασίσει ο πρόεδρος μαζί με τους μετόχους κι αυτό το βάζουμε πάνω σε μία πραγματική βάση. Δηλαδή το «κόψιμο» το κάνουμε από μόνοι μας γιατί δεν υπάρχουνε λεφτά.

-Από 1/1/2013 μπαίνετε στο ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

-Εδώ πάλι υπάρχει μια παρανόηση. Το 2010 είχε βγεί ο νόμος Λοβέρδου ο οποίος εξομοίωνε από κει και πέρα όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στα συνταξιοδοτικά τους. Όμως όσοι είχαν θεμελιώσει σε όλο τον δημόσιο τομέα τα δικαιώματα τους μέχρι τότε μπορούσαν να τα ασκήσουν. Κατά παράδοξο τρόπο και αντισυνταγματικό θα μπορούσα να πω για να μην χρησιμοποιήσω καμιά βαρύτερη έκφραση ήρθε αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αίρει αυτό το δικαίωμα στους υπαλλήλους μόνο της Βουλής. Και μας φέρνει υποδεέστερα από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Και θα πω και κάτι. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ήρθε να ξέρετε ότι γίνεται λέει το Σύνταγμα όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Πόλεμος, λοιμός, καταποντισμός. Δεν επιτρέπεται να έρθει αυτό σε μια τέτοια πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία αλλά αυτό ίσως είναι παρακάτω ερώτημα σας.

-Γι αυτό υπάρχει τις τελευταίες μέρες ένα κύμα φυγής των υπαλλήλων της Βουλής που θέλουν να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν με το υπάρχον καθεστώς;

-Βεβαίως και υπάρχει. Και είναι έυλογο κάθε εργαζομενος να διαφυλάττει τα δικαιώματα του. Κι εδώ τίθεται το εξής ερώτημα. Τι έγινε κι αν φύγουν από τους 1200 υπαλλήλους 50 ή 100; Δεν είναι έτσι. Γιατί αυτοί οι υπάλληλοι είναι παλιοί υπάλληλοι, επιστήμονες και είναι αυτοί που καθορίζουν και το νομοτεχνικό έργο και συμβουλευτικά στην εκάστοτε πολιτική εξουσία γιατί όταν έρχεται εδώ η εκάστοτε πολιτική εξουσία δεν γνωρίζουν τις λειτουργίες της Βουλής. Οπότε το πως γίνεται η κάθε διαδικασία προέρχεται από τους υπαλλήλους. Πολλές φορές ακόμη και νομοσχέδια διορθώνονται σε επίπεδο γραφής από υπαλλήλους για να μπορούνε να παρουσιαστούν. Οπότε εάν φύγουν διευθυντικά στελέχη από υπαλλήλους θα δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας της Βουλής. Και να προσθέσω εδώ ότι από το 2010 με τροποποίηση του κανονισμού δεν μπορεί να προσληφθεί κανείς υπάλληλος χωρίς ΑΣΕΠ.

-Αληθεύει ότι μέχρι τις 19/11 είχαν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης περίπου 60 υπάλληλοι;

-Αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί τους 80. Άλλη αδικία. Ο συνταξιούχος του δημοσίου όταν βγαίνει στη σύνταξη παίρνει 3 μισθούς ενώ όταν είναι στο ΙΚΑ παίρνει περίπου το 70% έναντι της σύνταξης. Οπότε υπάρχουν συνταξιούχοι εδώ που έχουν διαδοχική ασφάλιση και μπορεί να περιμενουν και δυό χρόνια μέχρι να βγεί η σύνταξη τους, οπότε έχουνε πρόβλημα πως θα επιβιώσουνε. Εγώ είμαι στη Βουλή 11 χρόνια. Εάν φύγω σήμερα δεν παίρνω πλην από τις εισφορές μου κανένα εφάπαξ. Γιατί έτσι όπως έχει προβληθεί από τα ΜΜΕ θεωρείται ότι όποιος βγαίνει στη σύνταξη είτε μία μέρα δούλεψε στη Βουλή, είτε 40 χρόνια θα πάρει 200.000 ευρώ. Αυτο δεν ισχυει. Αν ίσχυε θα είχα φύγει χθες…

-Το εφάπαξ δηλαδή, θέλετε να μου πείτε δεν είναι 200.000

-Όχι βεβαίως. Σας είπα θα είχα φύγει χθες. Αυτό έχει να κάνει με τα χρόνια και τις εισφορές σου. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι κάποιος εργάζεται στη Βουλή 40 χρόνια ως μόνιμος μπορεί να φθάσει μέχρι τις 130.000 με το παλαιό καθεστώς.

-Καταργήθηκαν ο 15ος και 16ος μισθός;

-Εδώ και δύο χρόνια και απορώ πως συνεχίζεται αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εχουμε μπει μόνο στο επίδομα στόχου όπως σε όλο τον δημόσιο τομέα το οποίο και αυτό έχει ανασταλεί μέχρι το 2016 και δε μπορεί να το πάρει κανείς…όπως και εμείς. Εμείς είμαστε στο δημόσιο τομέα από το 1980. Ακολουθούμε το βασικό μισθολόγιο του βασικού υπαλλήλου εκεί. Μετά είχαμε αυτό το 15ο και 16ο μισθό. Δεν είχαμε κανένα άλλο επίδομα. Και γιατί το παίρναμε; Γιατί αυτό μας «έκαψε». Γιατί το παίρναμε δύο φορές το χρόνο-αντι να το παίρνουμε δια του 12- θαρχοταν ας πούμε 400 ευρώ. Αλλά το παίρναμε δύο φορές το χρόνο γατί έκλεινε η Σύνοδος- η χειμερινή και η θερινή κι επειδή τα ωράρια της Βουλής είναι ανεξέλεγκτα παίρνουμε μεν κάποιες υπερωρίες οι οποίες δεν καλύπτουν όλο αυτό το έργο και είχαμε επαναυπαθεί σε αυτό. Το επίδομα αυτό ήταν από το 1930, δεν το δώσανε χθες. Και για αυτό το λόγο μέσα από αυτό το επίδομα καλύπταμε αν θέλετε τις ανάγκες τις εργασιακές.

-Πόσο δηλαδή λέτε εσείς οτι έχει μειωθεί το εισόδημα σας;

-Θα σας το πω πρακτικά. Καποιος που έπαιρνε 2.500 μαζί με επιδόματα, δώρα κλπ. πριν δύο χρόνια σήμερα παίρνει 1250 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες του. Όσες υπερωρίες και αν κάνουμε παίρνουμε μέχρι 60.

-Έχουν αυξηθεί στο μεταξύ και οι συνεδριάσεις;

-Αφάνταστα. Τα τελευταία δύο χρόνια μιλάμε για 100% αύξηση.

-Είχατε πει σε ανακοίνωση σας ότι δεν είμαστε τα Golden boys του δημοσίου.

– Έτσι μεταφέρθηκε αλλά το λέω και τώρα. Ακούστε. Εμείς κάναμε κάποια στιγμή μια αναλογιστική μελέτη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε επίπεδο αξιολόγησης εμείς βρισκόμαστε αμοιβόμενοι στην 22η θέση.

-Αληθέυει ότι πρωτοδιοριζόμενος και μάλιστα υποχρεωτικής εκπαίδευσης παίρνει 1900 ευρώ καθαρά;

-Εγώ θα σας δείξω το μισθό μου. Με 11 χρόνια υπηρεσίας ΔΕ είναι 1532 ευρώ μεικτά. Θα σας πω κάτι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο και στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 συνάδελφοι στους οποίους έχει έρθει κατασχετήριο από την εφορία τα χρωστούμενα στη μισθοδοσία τους για να παρακρατηθούνε. Εγώ ξέρω πάνω από 30 συναδέλφους που έχουν σταματήσει να πληρώνουν το στεγαστικό τους κι άλλοι έχ0υν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη για την προστασία από τις τράπεζες. Βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ. Αυτή την σύγκριση δεν την κάνω με τον άνεργο- έτσι κι αλλιώς ο καθένας στην οικογένεια μας έχει έναν ανεργο. Εμένα προσωπικά το παιδί μου έχει φύγει μετανάστης στο εξωτερικό ο ένας κι ο άλλος είναι ενοικιαζόμενος υπάλληλος και παίρνει 500 ευρώ. Συγκρίνω απλά το τί είχα πριν και το τι έχω σήμερα. Είμαστε κι εμεις ένα μέρος της κοινωνίας. Δεν είμαστε ούτε αδέλφια, ούτε ξαδέλφια όπως λέγεται των βουλευτών.

-Ζητήσατε τη συνδρομή δικηγόρων για όσα γράφονται και λέγονται για σας;

-Αυτή η ιστορία είναι εδώ και δύο χρόνια. Αλλά μέχρι τώρα λέγαμε τυχαίο είναι, δεν βαριέσαι, θα περάσει. Όμως τα πράγματα πλέον φύγανε εκτός ελέγχου. Γραφτήκανε ότι υπάρχουνε γυναίκες υπάλληλοι που είναι μαιτρέσσες του βουλευτή και να την ρωταει το παιδί της στο σπίτι «μαμά που είπαν στο σχολείο τα παιδιά, είσαι μαιτρέσσα;». Απευθυνθήκαμε σε δικηγόρους, έχουμε μαζέψει όλο το υλικό από site και εφημερίδες το οποίο είναι δυσφημιστικό και θα ασκήσουμε πλέον το δικαίωμα μας. Εμεις δεχόμαστε ακόμη και την υπερβολή των δημοσιογράφων.Όμως όταν υπάρχει ψευδής είδηση, παραπληροφόρηση και συκοφαντική δυσφήμηση από δω και πέρα δεν θα την αφήσουμε. Οσο ψηλά κι αν βρίσκεται αυτός ο δημοσιογράφος και το εννοώ όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

-Το 1991 επι Τσαλδάρη η Βουλή είχε 571 υπαλλήλους και σήμερα πλέον υπερβαίνουν τους 1600.

-Εμένα δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι αποσπασμένοι, ούτε οι μετακλητοί. Να πάτε να ρωτήσετε αυτούς. Εγώ εκπροσωπώ τους 1200 οι οποίοι είναι μειούμενοι και τα 2 τελευταία χρόνια δεν έχει έρθει ούτε ένας υπάλληλος που να ανήκει στο σύλλογο μας. Ο μετακλητός και ο αποσπασμένος ανήκει στο πολιτικό σύστημα. Να απολογηθούν αυτοί αν τους χρειάζονται.

-Το βράδυ της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με 10 λεπτά απεργία ο Στουρνάρας απέσυρε την περίφημη τροπολογία που σας αφορούσε.

-Καταρχήν δεν ήταν 1ο λεπτά. Έξω εκείνο το βράδυ είχε 100.00ο κόσμο. Εμείς είμαστε μέρος της κοινωνίας. Κι εμεις πληρώνουμε τα χαράτσια κλπ.Ήτανε μια αυθόρμητη εξέγερση γιατί καταργείτο η αυτονομία της Βουλής που περιγράφεται στο Σύνταγμα. Δεν ήταν κάτι που είχε να κάνει με οικονομικό δεδομένο. Και δεν ξέρω καν αν το απέσυρε λόγω της εξέγερσης των υπαλλήλων γιατί εμείς δεν κάναμε καμια βίαιη ενέργεια. Μια διαμαρτυρία κάναμε. Δεν σταμάτησε η λειτουργία της Βουλής. Μόνο επί δικτατορίας σταμάτησε η λειτουργία της Βουλής.

-Ναι αλλά προσπαθήσατε να εισέλθετε στην ολομέλεια της Βουλής.

-Δεν έγινε ποτέ αυτό. Είναι εντυπωσιασμοί των ΜΜΕ. Εγώ προσωπικα πήγα το χαρτί στον προέδρο ότι κάνουμε απεργία. Στη Βουλή μέσα και στην αίθουσα ουτε μπήκαμε, ούτε θα μπούμε, ούτε επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα.

-Στο κανάλι της Βουλής δεν μπήκατε;

-Πήγαμε να τους ενημερώσουμε τι κάνουμε. Και τους είπαμε να πράξουν κατά συνείδηση. Ούτε να επιβάλλουμε να κλείσει το κανάλι της Βουλής επιδιώξαμε. Και ουδέποτε αποκλείστηκε το γραφείο του πρωθυπουργού. Αλοίμονο. Ούτε φτάσαμε σε αυτό το σημείο κι ούτε θέλουμε να μας φτάσουνε.

-Διαξιφισμούς με δημοσιογράφους και αντιπαραθέσεις δεν είχατε;

-Πράγματι τα πνεύματα ήταν λίγο οξυμένα. Πράγματι ένας συνάδελφος σας πήγε να βγάλει μια φωτογραφία- να ξέρετε ότι απαγορεύεται χωρίς άδεια στο χώρο της Βουλής-αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί καμία έκφραση βίας προς οποιονδήποτε. Έγινε μία λεκτική επίθεση που εμάς δεν μας εκφράζει και κανένας προπηλακισμός. Αν κάποιοι συνάδελφοι είπαν και δύο-τρία πράγματα δεν θα απολογηθώ γι αυτούς όπως κι εσείς δεν θα απολογηθείτε για τους δικούς σας συναδέλφους αντίστοιχα για όσα γράψανε για μας. Ο καθένας έχει και την ατομική του ευθύνη.

-Ισχύει ότι αρνηθήκατε να παραλάβετε και να πρωτοκολλήσετε την τροπολογία ώστε να μην ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο;

-Δεν το γνωρίζω. Το θεωρώ λίγο υπερβολικό αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω τι έγινε και αν έγινε κάτι. Υπαρχει μια ασάφεια γι αυτό. Εκτός κι αν έγινε το εξής. Επειδή θέλει τρεις μέρες να κατατεθεί επίσημα μήπως είπε κάποιος συνάδελφος συμβουλευτικά στην συνεργάτη του υπουργού «δεν μπορείτε να την καταθέσετε γιατί είναι άκυρο. Έπρεπε να την είχατε φέρει τρείς μέρες νωρίτερα».

-Εκείνο το βράδυ ο Στουρνάρας είπε ότι «την τροπολογία εγώ την καταθέτω και δεν είναι απαίτηση της τρόικας αλλά απαίτηση της κοινωνίας απέναντι σε μία κοινωνική ομάδα με πολλά προνόμια».

-Τότε να ακούει ο υπουργός την κοινωνία και σε άλλα πράγματα. Και τότε θα τον πίστευα γι αυτό που είπε. Και θα σας πω και κάτι. Αυτό που μας έθιξε είναι ότι μας αποκάλεσε μειοψηφία συνδικαλιστική η οποία παίρνει καθοδήγηση από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ότι έιμαστε πρώην ΠΑΣΟΚΟΙ που έχουμε ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό κάνουμε όλες αυτές τις ιστορίες. Τον διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν έχω ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, είμαι 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ, όπως και στο σύλλογο δεν είναι κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ΝΔ με ΠΑΣΟΚ αναμεμιγμένοι χωρίς να έχουμε πολιτικά κριτήρια αντιπαράθεσης μεταξύ μας. Κι ήταν κατάπτυστη από τον υπουργό αυτή η προσβολή που μας έκανε και σε ατομικό επίπεδο. Πρώτα να με ρωτήσει πού είμαι και μετά να με κατηγορήσει γι αυτά που τον πληροφορήσανε.Εκτός αν τα είπε μόνος του για εντυπωσιασμό στην κοινή γνώμη.

-Εσείς γιατί ισχυρίζεστε ότι έχετε μπει στο στόχαστρο;

-Εγω λέω ότι είναι λίγο περίεργο ότι κάθε φορά που είναι να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο-τα μνημόνια τα λεγόμενα-βγαίνουν θέματα με τους υπαλλήλους της Βουλής. Και θεωρώ ότι υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός του κόσμου ώστε να συζητάει αυτά τα προβλήματα. “Αρα κάτι εξυπηρετούμε. Έχουν βάλει τις δάφορες τάξεις μεταξύ τους να μάχονται και να σκοτώνονται ώστε να χάνεται και η συνοχή σε μια ενδεχόμενη κοινωνική αντίδραση. Άρα λοιπόν δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Ούτε είμαστε πρόκληση. Μας δημιουργούν πρόκληση για να κάνουν κάποιοι άλλοι τη δουλειά τους.

-Είστε δίπλα στους βουλευτές; Μην πείτε ότι δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την εγγύτητα με το πολιτικό σύστημα;

-Σας πληροφορώ ότι εδώ και δύο χρόνια κανένας βουλευτής πλέον δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, ούτε να εξυπηρετήσει γιατί δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση. Στο παρελθόν γινόταν. Αλλά ο βουλευτής μεγαλύτερη ανάγκη έχει τον ψηφοφόρο του κι όχι εμάς.

nocomments.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook