Ο ελληνικός μαθητικός διαγωνισμός κινηματογράφου της Μελβούρνης, συνεχίζοντας την περυσινή του επιτυχία, πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά σε παναυστραλιανό επίπεδο, για όλους τους μαθητές και φοιτητές στους μακρινούς Αντίποδες , που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Μελβούρνη στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αυστραλίας και συνδιοργανώνεται με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και το Υπουργείο Παιδείας της πολιτείας της Βικτώριας.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν σχολικές τάξεις, ομάδες μαθητών ή ατομικά μαθητές, που διδάσκονται τη νεοελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Για πρώτη φορά φέτος, μαθητές και φοιτητές από όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε ταινίες μικρού μήκους που θα γυριστούν με την καθοδήγηση ενός επιβλέποντα εκπαιδευτικού.

Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού είναι «Διαδρομές Ελληνικότητας».

Μπορεί να αναφέρεται σε μια φυσική διαδρομή στο χρόνο και στο χώρο, σε ένα ταξίδι συναισθημάτων και φαντασίας ή και στα δύο. Για παράδειγμα, ταξίδια που αναφέρονται στην παροικιακή, θρησκευτική, πολιτισμική, μεταναστευτική, κοινωνική, οικογενειακή και σχολική ζωή και εμπνέουν την ελληνικότητα.

Επίσης γαστρονομικά ταξίδια στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας ή ακόμη μουσικές ή και χορευτικές διαδρομές. Κάθε περίπτωση ταξιδιού, είναι απαραίτητο να σχετίζεται με την Ελλάδα, και να ενσαρκώνει την ελληνοαυστραλιανή εμπειρία με την οπτική της πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

Η συμμετοχή μπορεί να είναι μια σύντομη ιστορία, ντοκιμαντέρ ή κινούμενα σχέδια. Η διάρκεια της ταινίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) λεπτά και να χρησιμοποιηθεί η ελληνική γλώσσα.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες:
– Δημοτικό σχολείο: Πέμπτη και Έκτη τάξη (5η – 6η )
– Γυμνάσιο
– Λύκειο
– Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν τρία (3) χρηματικά βραβεία: Πρώτο βραβείο $400, Δεύτερο βραβείο $300, Τρίτο βραβείο $200. Επίσης, κάθε διαγωνιζόμενος θα λάβει βεβαίωση συμμετοχής.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των ταινιών, θα έχουν την ίδια βαρύτητα και είναι:
α) Δημιουργικότητα και φαντασία
β) Χρήση της γλώσσας και
γ) ποιότητα εικόνας και ήχου
Όσοι μαθητές, τάξεις ή ομάδες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την συναρπαστική πρόταση, μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το έντυπο συμμετοχής μέχρι τις 30 Απριλίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στο (03)98664660, (03)98664248 Fax: (03)9820 8464 http://eduoff-melbourne.world.sch.gr Email: [email protected] στα Ελληνικά ή στο [email protected] για πληροφορίες στην Αγγλική γλώσσα.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook