Λύση στα «αγκάθια» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες ενστάσεις και διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ κυρίως για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολόγητου.

Στη νέα συνάντηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη που προγραμματίζεται για τις προσεχείς ημέρες, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος το φορολογικό νομοσχέδιο και τα «αγκάθια» του, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο φορολογικό, με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα.

Η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε χωρίς σημείο σύγκλισης.

Οι διαφωνίες των κομμάτων παραμένουν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο ώς τις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Από τη ΝΔ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά και ζητήθηκε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά, είτε αυτό επιτευχθεί με την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του κάθε φορολογούμενου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από τη ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι κατατέθηκαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας, για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και για μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας καταθέσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook