Την ακύρωση ως αντισυνταγματικής και αντίθετης ως προς την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και νομολογία της απόφασης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), με την οποία απαγορεύθηκε η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 28 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων.

Για την απαγόρευση εξαγωγής των φαρμάκων, ο Ε.Ο.Φ. επικαλέστηκε την προστασία της δημόσιας υγείας, λόγω ελλείψεως στην αγορά συγκεκριμένων φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να καθορίζει τον χρόνο της απαγόρευσης.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι αναρμοδίως εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Φ. η απόφαση απαγόρευσης των φαρμάκων, καθώς αρμόδιος για την έκδοση είναι ο υπουργός Υγείας και σε κάθε περίπτωση έπρεπε να εκδοθεί από τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ο Σύλλογος ότι για την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων την αρμοδιότητα έχει αποκλειστικά ο υπουργός Υγείας, μετά από σχετική γνώμη του Ε.Ο.Φ..

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται στην προσφυγή, με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οικονομική ελευθερία των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, ενώ επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ήταν προσχηματική από την πλευρά του Ε.Ο.Φ. η έλλειψη φαρμάκων και πολύ περισσότερο σε σημείο που να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να κινδυνεύει, σημειώνει ο Σύλλογος, καθώς υπάρχουν και τα «γενόσημα» φάρμακα, τα οποία είναι νόμιμα αδειοδοτηθέντα φάρμακα και φθηνότερα των επωνύμων.

Από πουθενά δεν προκύπτει η έλλειψη στην ελληνική αγορά των 28 φαρμακοσκευασμάτων, τονίζει ο Σύλλογος, αλλά ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στα συγκεκριμένα φάρμακα. Εξάλλου, οι ελλείψεις αυτές μπορούσαν να αναπληρωθούν με εισαγωγές, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ε.Ο.Φ..

Αλλά η απαγόρευση εξαγωγών παραβιάζει παράλληλα και τις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook