Υποχώρηση της τάξεως του 10,7% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ μείωση κατά 12,1% κατέγραψε ο δείκτης όγκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, τη μεγαλύτερη κάμψη σε επίπεδο κύκλου εργασιών κατέγραψε η κατηγορία καταστημάτων επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, υποχωρώντας κατά 22,3% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ακολουθούν οι κατηγορίες φαρμακευτικών και καλλυντικών, με κάμψη κατά 17,1%, βιβλίων και χαρτικών με μείωση κατά 16,6% και των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων με ετήσιες απώλειες κατά 8,2%.

Μόνη θετική μεταβολή παρουσιάζει η κατηγορία πολυκαταστημάτων, με αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 1,8% και του δείκτη όγκου κατά 3,3%. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 1,4%, ενώ ο δείκτης όγκου είχε απώλειες της τάξεως του 7,3%. Οι πωλήσεις της κατηγορίας επίπλων και χαρτικών σημείωσαν αύξηση κατά 19,1%, προφανώς λόγω της έναρξης της σχολικής περιόδου, ενώ αύξηση κατά 0,5% και 0,6% σημείωσαν επίσης οι κατηγορίες ένδυσης/υπόδησης και καυσίμων. Αντίστοιχα, στο φετινό εννεάμηνο, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 10,1% συγκριτικά με πέρυσι, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων, κατά 24,6%, ενώ ακολουθεί η ένδυση/υπόδηση με κάμψη κατά 20,4%, τα έπιπλα και ηλεκτρικά με απώλειες κατά 19,2% και τα τρόφιμα με μείωση τζίρου κατά 13,4%.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη όγκου, η κάμψη στο εννεάμηνο άγγιξε το 11,6% με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην ένδυση/υπόδηση κατά 20,8%, στα έπιπλα και τα ηλεκτρικά με μείωση κατά 17,1%, στα τρόφιμα και ποτά με απώλειες της τάξεως του 14,9% και στα καύσιμα με 14,3%.


kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook