Σε νέες αντιδράσεις για την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει την εποικιστική δραστηριότητα σε «ευαίσθητες» περιοχές στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αμέσως την επόμενη της αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Βρετανία και η Γαλλίας κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις σε Λονδίνο και Παρίσι για διαβουλεύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ομόθυμες αντιδράσεις από ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ κατά της απόφασης Νετανιάχου. Βρετανία και Γαλλία υποβάθμισαν νωρίτερα δημοσιεύματα που τις ήθελαν να ανακαλούν τους πρέσβεις τους στο Ισραήλ, λέγοντας πως «υπάρχουν και άλλα μέσα να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας». Για «τελειωτικό χτύπημα» στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μιλά ο Μπαν Γκι-Μουν.

Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα τη Δευτέρα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ότι το Λονδίνο εξέταζε την ανάκληση του πρέσβη του στο Τελ Αβίβ ως διαμαρτυρία στην απόφαση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου για την επέκταση του προγράμματος. Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, την ίδια κίνηση εξέταζε και το Παρίσι.

Οι δύο χώρες υποβάθμισαν αργότερα τα δημοσιεύματα, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας».

Η βρετανική πρεσβεία, πάντως, ειχε επικρίνει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της λέγοντας πως «απειλεί τη λύση των δύο κρατών και καθιστά δυσκολότερη την πρόοδο μέσω διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, και η Γερμανία -τυην οποία επισκέπτεται αυτήν την εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας το Ισραήλ να «απέχει από εποικιστικές δραστηριότητες». Από την πλευρά της, και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του», βλέποντας «πολύ αρνητικά αποτελέσματα» στη διαδικασία για ειρήνευση.

Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει την επέκταση του εποικισμού αντιπαραγωγική όσον αφορά το στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Aπό την πλευρά της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον τόνισε ότι «κάθε εποικισμός είναι παράνομος βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και συνιστά εμπόδιο στην ειρήνη» ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν προειδοποίησε το Ισραήλ πως η απόφαση είναι «σχεδόν τελειωτικό χτύπημα» στις ελπίδες για επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook