Oσο το τελευταίο σκληρό πακέτο μέτρων κοστίζει στη χώρα μας η γραφειοκρατία. Στα 14 δισ. ευρώ υπολογίζεται και η κυβέρνηση προχωρεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ στην καταπολέμησή της με στόχο να πετύχει όφελος 7 δισ. ευρώ.

Το… όπλο που φέρνει ο Οργανισμός είναι μία ειδική μέθοδος που αποτιμά τα διοικητικά βάρη σε νόμους και κανονισμούς σε τομείς της ελληνικής οικονομίας και σε διάστημα επτά με δέκα μήνες θα έχει προτείνει τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% με την κατάργηση συγκεκριμένων διατάξεων και διαδικασιών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασαν χθες το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

Η συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών περιορισμών σε δεκατρείς τομείς:

Η γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, οι ισολογισμοί-εταιρικό δίκαιο, η ενέργεια, το περιβάλλον, η αλιεία, η ασφάλεια τροφίμων, η φαρμακευτική νομοθεσία, οι δημόσιες συμβάσεις, οι στατιστικές, το φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και το εργασιακό περιβάλλον-εργασιακές σχέσεις.

Με το υπουργείο Ανάπτυξης ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιορισμοί στον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας τον Τουρισμό, την Επεξεργασία τροφίμων, το Λιανικό εμπόριο, και τα Δομικά υλικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη σκοπός είναι να απομειωθεί το 80% των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων με τον ΟΟΣΑ να κάνει χαρτογράφηση και εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με το διοικητικό βάρος στους προαναφερόμενους τομείς, αλλά και προτάσεις περιορισμού της γραφειοκρατίας. Το έργο θα διαρκέσει επτά μήνες και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε., μια μείωση της τάξης 25% στα διοικητικά βάρη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι το 2025.

Το κόστος της γραφειοκρατίας της Ελλάδας εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ (14 δισ. ευρώ) όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι 3,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψευν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορες χώρες μέλη του οργανισμού (Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία), ενώ στην Αυστραλία όταν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη μέθοδος μεταξύ 1992 – 2006 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε διπλάσια αύξηση από το μέσο όρο των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ και ο δείκτης ανεργίας έπεσε από 10,4% σε 4,4%.

imerisia.gr/Χρήστος Κολώνας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook