Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Γενικό Διευθυντή Τελωνείων, με την οποία εκφράζει την ανησυχία της για τις χαμηλές τιμές των κηπευτικών, απέστειλε η ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Αναλυτικότερα η επιστολή:

«Η ΕΑΣ Ιεράπετρας εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη διατήρηση των τιμών βασικών προϊόντων της περιοχής μας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο κ. Τσιόλο, ύστερα από παρέμβαση των Ισπανών, η κατάσταση στην αγορά \’είναι τεταμένη αλλά καθόλου ασυνήθιστη γι αυτή την περίοδο του έτους\’, καθώς το Νοέμβριο παραδοσιακά ξεκινάει η πτώση των τιμών, λόγω αύξησης προϊόντων από το Μαρόκο. Επισημαίνει μάλιστα ότι \’αν οι τιμές εισαγωγής είναι κατώτερες από το επίπεδο που προβλέπει η συμφωνία, δηλαδή 46,1 ευρώ τα 100 κιλά, επιβάλλονται πρόσθετοι δασμοί\’ αναφέρεται στις εισαγωγές ντομάτας.

Δεν είναι όμως άνευ ουσίας η αναφορά του ότι για την επιβολή των δασμών υπεύθυνα είναι τα τελωνεία των κρατών μελών.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές σχετικά με τις συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες και έχουν εκφραστεί με καθαρό τρόπο μέσω και των ανακοινώσεων και των επιστολών που σας έχουμε αποστείλει. Εκφράζουμε δε τον προβληματισμό μας ιδιαίτερα για τις τιμές κύρια ντομάτας κατά το μήνα Νοέμβριο.

Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να μας απαντήσουν.

1) Κατά πόσο ελέγχεται η τήρηση των κανονιστικών διατάξεων των συμφωνιών με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με το Μαρόκο.

2) Κατά πόσο μπορούν να εγγυηθούν την \’ακριβή και διαφανή\’ παρακολούθηση τόσο των τιμών εισαγωγής όσο και των ποσοτήτων.

3) Επί των εισαγόμενων προϊόντων και κύρια ντομάτα να μας αποστέλλουν ακριβή στοιχεία για τις εισαγόμενες ποσότητες. Πόσες εισήχθησαν με καθεστώς προτιμησιακών ποσοστώσεων και πόσες εκτός καθεστώτος δηλαδή πλήρωσαν δασμούς και αν οι τιμές τους ήταν κατώτερες από το επίπεδο που προβλέπει η συμφωνία. Ζητάμε να μας δοθούν και τα αντίστοιχα στοιχεία που έχει η Κομισιόν για τη χώρα μας.

4) Ποια πρόσθετα, συμπληρωματικά ή άλλα μέτρα έχουν παρθεί για την ενίσχυση των ελέγχων κύρια από μεριάς τελωνείων.

Θεωρούμε κρίσιμα αυτά τα ζητήματα γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αρχίσει να διαφαίνεται μια ανάκαμψη στις τιμές των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Οι φήμες για παράνομες εισαγωγές ή επιμίξεις Ελληνικού με Τυνησιακό λάδι (παρά τις διαψεύσεις) σε μια περίοδο που έχει αρχίσει η συγκομιδή του λαδιού στην περιοχή, μας ακούγονται τουλάχιστον ως ύποπτες και επικίνδυνες για τη διαμόρφωση των τιμών του Κρητικού Ελαιολάδου.»

radiolasithi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook