Η απόφαση εγκατάστασης Νατοϊκών πυραύλων Patriot κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας συνιστά απόδειξη της «απόλυτης ενότητας» που διακρίνει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα πρέπει να ληφθεί από τη Δαμασκό ως ένα «πρόδηλο μήνυμα» πως το NATO δεν θα ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, όπως σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κίντον.

«Η ανησυχία μας είναι πως το αυξανόμενα απελπισμένο καθεστώς Άσαντ μπορεί να στραφεί σε χημικά όπλα, ή μπορεί να χάσει τον έλεγχό τους σε από μία από τις πολλές ομάδες που δρουν τώρα εντός της Συρίας.

»Συνεπώς, στο πλαίσιο της απόλυτης ενότητας που έχουμε σε αυτό το ζήτημα, έχουμε στείλει ένα πρόδηλο μήνυμα πως [η χρήση χημικών όπλων] θα παραβίαζε μία κόκκινη γραμμή, και οι υπεύθυνοι θα τεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

Τα σχόλια της αμερικανίδας αξιωματούχου έρχονται μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών του NATO ενέκριναν ομόφωνα την αποστολή αντιαεροπορικών πυραυλικών συστοιχιών Patriot στην Τουρκία.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός έχει χαρακτηρίσει «πρόκληση» το ενδεχόμενο τοποθέτησης μονάδων Patriot κοντά στα σύνορά της, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Άγκυρα. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιτείνουν πως η εγκατάσταση των πυραύλων αποτελεί αποκλειστικά αμυντικό μέσο.

Διάλογος η συνταγή για την Αίγυπτο

Παράλληλα, η κ. Κλίντον δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι υποχρεώθηκε χθες να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, αφότου διαδηλωτές «έσπασαν» τον αστυνομικό κλοιό που είχε παραταχθεί γύρο από το κτίριο.

«Οι ταραχές που βλέπουμε για μία ακόμη φορά στο Κάιρο και άλλες πόλεις καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για διάλογο», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να είναι «ανταλλαγές γεμάτες σεβασμό […] για τη συνταγματική διαδικασία και την ουσία του Συντάγματος».

Οι διαδηλώσεις κατά του κ. Μόρσι έρχονται ως αντίδραση στην απόφαση του αιγυπτίου προέδρου να διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της βιαστικής σύνταξης του προσχεδίου του νέου Συντάγματος, το οποίο ετοιμάστηκε από μία εθνοσυνέλευση όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook