Απογοητευτικά για την Κρήτη είναι τα στοιχεία έρευνας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για τις Ελληνικές εξαγωγές και την συμμετοχή των Περιφερειών της χώρας σε αυτές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 και συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Συγκεκριμένα, η Κρήτη συμμετέχει σε ποσοστό μόλις 2% στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας και κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών.

Ειδικότερα 1η έρχεται η Περιφέρεια Αττικής με 48%, δεύτερη η Κεντρική Μακεδονία με 22%, τρίτη η Στερεά Ελλάδα με 8%, τέταρτη η Θεσσαλία με 6%, και ακολουθούν, Αν.Μακεδονία & Θράκη, Πελοπόνησσος και Δυτική Ελλάδα με 3% κάθε μια, Δυτική Μακεδονία και Κρήτη με 2%, ενώ Ήπειρος, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια έχουν ποσοστά κοντά στο 1%.

\"\"

Επιπλέον η συμμετοχή της Κρήτης στο σύνολο των Ελληνικών εξαγωγών, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 και για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 2008.

Στα θετικά καταγράφεται πως το 2012 και για πρώτη φορά η Κρήτη εμφανίζει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, προφανώς λόγω μείωσης των εισαγωγών.

Τα βασικά εξαγωγικά προιόντα της Κρήτης προέρχονται από τους κλάδους τροφίμων-ποτών και χημικών-πλαστικών.

\"\"

Σε ότι αφορά στις χώρες στις οποίες εξάγονται τα Κρητικά προιόντα, το 81% πάει σε Ευρωπαικές χώρες και κυρίως σε : Γερμανία 26% – Ιταλία 20% – Τσεχία – Αυστρία 4% – Βουλγαρία 3%.

Το υπόλοιπο 11% κατανέμεται ως εξής :

Ασία 8% – Αφρική 5% – Βόρεια Αμερική 4% – Νότια Αμερική 1% – Αυστραλία 1%.

Συνολικά ο κυριότερος ελληνικός εξαγωγικός κλάδος της Ελλάδας είναι τα αγροτικά προϊόντα, με μερίδιο 26% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών το 2012, ενώ σημειώνουν συνολική αύξηση από το α’ εξάμηνο 2008 μέχρι το α’ εξάμηνο 2012 16%.

Καθοριστικό ρόλο στις εξαγωγές του κλάδου έχει η Κεντρική Μακεδονία (37%), με το 41% των εξαγωγών της να προέρχεται από τα τρόφιμα-ποτά-καπνά, με βασικά προϊόντα τα παρασκευασμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα νωπά φρούτα και καρπούς.

Επίσης, η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος καταγράφουν σημαντική δυναμική στις εξαγωγές του κλάδου, με βασικά προϊόντα: λίπη και έλαια, νωποί καρποί και φρούτα, ψάρια και ιχθυηρά, γαλακτοκομικά.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ανάλυση των στοιχείων του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου (χωρίς τα πετρελαιοειδή), ανά περιφέρεια και ανά νομό για το διάστημα Ιαν-Ιούνιος 2008-2012, του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ΣΕΒΕ

Η εν λόγω ανάλυση έγινε με σκοπό να αναδείξει τις ελληνικές περιφέρειες που από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα αντιστάθηκαν και κατέγραψαν αύξηση στις εξαγωγές τους, έχοντας τη δυναμική να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών της χώρας.

Σύνολο εξωτερικού εμπορίου

Το α’ εξάμηνο 2012 στην σύνθεση των περιφερειών στις εθνικές εξαγωγές η Αττική με μερίδιο 48% κατατάσσεται πρώτη, ενώ η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχει με 22%. Από τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά προέρχεται το 27% των ελληνικών εξαγωγών.

Η Στερεά Ελλάδα, με μια συνολική αύξηση στο διάστημα 2008-2012 κατά 35% βρίσκεται στην 3η θέση, στην οποία παραδοσιακά βρισκόταν η Πελοπόννησος.

Το 2012, η Πελοπόννησος βρίσκεται στην 6η θέση, με μερίδιο 3,2%, λόγω απουσίας των πετρελαιοειδών από την ανάλυση.

Η Θεσσαλία, διαγράφει παρόμοια πορεία με την Στερεά Ελλάδα, με συνολική αύξηση 35% των εξαγωγών της στην πενταετία και το 2012 κατατάσσεται στην 4η θέση.

Η περιφέρεια Ηπείρου καταγράφει ισχυρή άνοδο (κατά 56% συνολικά), ωστόσο η συνεισφορά της παραμένει χαμηλή στο 1,4% των ελληνικών εξαγωγών.

Σε ότι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το α’ εξάμηνο 2012, οι 9 από τις 13 περιφέρειες είχαν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Παρόλα αυτά, ο εθνικός μέσος όρος παραμένει χαμηλός, εξαιτίας της Αττικής, που ακόμα και το 2012, παρά την διαρκή μείωση των ελληνικών εισαγωγών σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να εισάγει περίπου το τριπλάσιο των προϊόντων που εξάγει.

Αντίθετα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το 2012, ο βαθμός επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές της αγγίζει το 95%, γεγονός που λόγω μεγέθους οικονομίας έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στο εμπορικό ισοζύγιο σε εθνικό επίπεδο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση της ανάλυσης του ΣΕΒΕ

(Με πληροφορίες από paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook