Παρότι οι δύο νέοι ηγέτες της Κίνας, Τσι Τζινπίνγκ και Λι Κεγιάνγκ δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα πριν από το Μάρτιο του 2013 βρίσκεται ήδη στη λίστα του Forbes με τους πιο ισχυρούς άντρες του πλανήτη, γεγονός που δείχνει φυσικά την όλο και αυξανόμενη επιρροή της Ασίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον εκδότη, Steve Forbes.

Ο νέος πρόεδρο Τσι και ο πρωθυπουργός Λι κατατάσσονται στην 9η και τη 13η θέση, αντίστοιχα, στην ετήσια έκδοση του περιοδικού με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, που λαμβάνει υπ’ όψιν τον πλούτο, αλλά και την επιρροή. Ο επανεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Όμως η θέση της Κίνας ισχυροποιείται συνεχώς. Οι δύο νέοι ηγέτες θα κυριαρχήσουν για τα επόμενα δέκα χρόνια σε μία χώρα, η οποία αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 8% με 10%.

Συγχρόνως, η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους. Είναι 147 άνθρωποι με συνολική περιουσία που αγγίζει τα 380 δισ. δολάρια.

Υπάρχουν όμως και άλλοι Ασιάτες στη λίστα του Forbes με τους 71 πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη. Ανάμεσά τους είναι η Πρόεδρος ενός από τα πιο μεγάλα κόμματα της Ινδίας, η Σόνια Γκάντι, καθώς και ο πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ.

Και οι δύο έχασαν φέτος από μία θέση, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ινδική οικονομία, και καταλαμβάνουν τη 12η και την 20η θέση, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, οκτώ θέσεις κέρδισε ο Νοτιοκορεάτης Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, από την 38η στην 30η θέση, ενώ ο Λι Κα-Σινγκ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από το Χονγκ Κονγκ και πρόεδρος του κολοσσού των επικοινωνιών, Hutchison Whampoa, ανέβηκε από την 39η στην 31η θέση.

Ο Ιάπωνας με την υψηλότερη θέση στη λίστα του Forbes είναι η Διευθύνων Σύμβουλος της Toyota Motor, Άκιο Τογιόντα, και βρίσκεται στην 40η από την 43η θέση.

Πάντως, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται εκτός από τον Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

Στην 11η θέση βρίσκεται ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, στη 15η ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, στη 17η ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wal-Mart Stores, Μάικλ Ντιουκ, και την 20η θέση καταλαμβάνουν από κοινού οι συνιδρυτές της Google, Σέρτζι Μπριν και Λάρρυ Πέιτζ.

Ο νεότερος στη λίστα, παρότι έχει χάσει πολλές θέσεις, είναι ο 28χρονος Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, και ο γηραιότερος ο 81 ετών Διευθύνων Σύμβουλος της News Corp. Βρίσκονται στην 25η και 26η θέση, αντίστοιχα.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook