Προτεραιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να στηριχθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου η αναπτυξιακή προσπάθεια της γεωργίας, τονίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και συμμετοχή εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Αγροτικού Κινήματος.

Ο φορολογικός συντελεστής 13% που θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2013 είναι από τους ευνοϊκότερους που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο, ενώ σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων θα υποχρεωθούν οι αγρότες το 2014, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στους εκπροσώπους των αγροτών.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη για θέματα φορολογίας των αγροτών υπό τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, συμμετείχαν ο γγ πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θεοχάρης Θεοχάρης, ο γγ του ΥΠΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Αγροτικού Κινήματος.

Κατά τη σύσκεψη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε από τον κ. Τσαυτάρη και τον κ. Θεοχάρη ότι προτεραιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να στηριχθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου η αναπτυξιακή προσπάθεια της γεωργίας.

Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη τόσο όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα των αγροτών, όσο και την αποτροπή της υπερτιμολόγησης για την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ, αλλά και για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, τονίστηκε.

Επίσης, εξηγήθηκε στους εκπροσώπους των αγροτών ότι ο φορολογικός συντελεστής του 13% που θα μπει στα εισοδήματα του 2013, είναι ο μισός των υπολοίπων εισοδημάτων και προσιδιάζει πολύ προς τους συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών, καθώς και ότι είναι από τους ευνοϊκότερους που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο.

Για το θέμα της τήρησης βιβλίων και στοιχείων, αναγνωρίστηκε ότι μια κατηγορία αγροτών δεν θα συμπεριληφθεί, λόγω του ότι έχουν πολύ μικρά εισοδήματα, ενώ για τους υπόλοιπους αγρότες αυτό θα εφαρμοστεί μετά το 2013, δηλαδή το 2014.

Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων και αγροκτημάτων δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη, γιατί δεν αποτελεί, σε αυτή τη φάση, αντικείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου και θα γίνει αργότερα όταν θα συζητηθεί η φορολόγηση της περιουσίας.

Για το θέμα του ΦΠΑ για το 2013 και για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου ο κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα προβλήματα που δημιουργούνται, στην ενδιάμεση αυτή χρονιά, στο υπουργείο Οικονομικών για να συνεκτιμηθούν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

«Είμαστε δίπλα στους αγρότες σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής δραστηριότητας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, είτε για να ακούσουμε τις προτάσεις τους για βελτίωση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook