Με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να ενταχθεί το χωριό Σοκαράς, του Δήμου Γόρτυνας στα μαρτυρικά χωριά. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 εδ.5 του Ν.2503/30-5-1997 το χωριό του Σοκαρά μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα χωριά που χαρακτηρίζονται μαρτυρικά, αφού είναι ένα από τα χωριά που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινα θύματα και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944.

Μέχρι σήμερα ο Σοκαράς του Δήμου Γόρτυνας που αποδεδειγμένα, με καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία, πληρεί όλα τα παραπάνω κριτήρια του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος, το οποίο αφορά τα μαρτυρικά χωριά, δεν έχει λάβει το χαρακτηρισμό ως Μαρτυρικό Χωριό

Επειδή τα ιστορικά στοιχεία, για τις εκτελέσεις κατοίκων του Σοκαρά, αλλά και οι συνολικές καταστροφές που υπέστησαν οι κινητές και ακίνητες περιουσίες των κατοίκων του χωριού, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τα δεινά από τους κατακτητές, το ίδιο διάστημα

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον οικισμό του Σοκαρά μαρτυρικό, ικανοποιώντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων, οι οποίοι θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας για την πατρίδα μας;».