Την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank μετά τη σχετική έγκριση που έδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή

Επιπλέον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακοίνωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Attica Bank, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων επίσης συνεδρίασαν την Παρασκευή.

Το βιβλίο προσφορών έκλεινε σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 19:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Θετικές -σύμφωνα με τις πληροφορίες- οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και την επίτευξη του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των περασμένων ημερών, τα μηνύματα που έφταναν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ήταν θετικά.

Πηγές από το υπουργείο επισήμαναν στο Reuters ότι πως δεν επρόκειτο να δοθεί παράταση.

Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία στα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία εκτιμούν ότι η αυξημένη προσφορά ομολόγων από το εξωτερικό θα επιτρέψει εντέλει τη συμβολή τους στην επαναγορά με ένα μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει μετά το PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών έναντι αγωγών που μπορεί να κατατεθούν σε βάρος τους από μετόχους.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ακόμη ότι τα hedge funds θα πωλήσουν σε αυτή τη φάση τα 2/3 των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, δηλαδή περί τα 15 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προτιμήσουν να τα διακρατήσουν με στόχο να τα πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον, εφόσον βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook