Τελευταία ενημέρωση 12:10

Με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη, πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο ημερίδα με θέμα «Η ένταξη των ΑΠΕ στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κρήτης».

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ στις Βούτες, ενώ να σημειωθεί πως δεν έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των εταιρειών που ασχολούνται με τις ΑΠΕ προκειμένου να κατατεθούν και οι δικές τους απόψεις.

Κοινή διαπίστωση ειναι η παραδοχή και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ απο το κράτος, κατι το οποιο παραδεχτηκε και ο κ. Νίκος Μπουλαξής από την ΡΑΕ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ωστοσο απο όλους τους ομιλητές, εκφράστηκε το αίτημα να ολοκληρωθεί επιτέλους ο χωροταξικός σχεδιασμός απο την Περιφερεια Κρήτης ενώ επίσης σημαντικό ήταν και το αίτημα αρκετών ομιλητών να αποσυρθούν από την διαδικασία fast track τα έργα ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί.

Στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας,τονίστηκε σε ένα βαθμό η καταστροφή του περιβάλλοντος απο την μη σωστή χωροθέτηση για την κατασκευή έργων ΑΠΕ μικρής αλλά και μεγάλης έντασης, αλλα επίσης επισημάνθηκαν σε σημαντικό βαθμό τα οφέλη απο την εγκατάσταση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, που θα αντικαταστήσουν τις μέχρι τωρα ρυπογόνες και βλαβερές για το περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, κ. Τσαλέμης, τόνισε την σημασία που έχουν για το κράτος οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενώ σημείωσε ότι ο τελικός ενεργειακός χάρτης της χώρας πρέπει να περιλαμβάνει 20% παραγωγής ρεύματος απο τις ΑΠΕ βάσει της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενέργεια στην Ε.Ε. Για την Κρήτη σημείωσε ότι μετά την σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα θα μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο οι ΑΠΕ σε σχέση με την παρούσα κατάσταση.

Επίσης ο κ. Τσαλέμης σημείωσε οτι σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό του νησιού θα έχει και η δημιουργία Ηλιοθερμικού σταθμού καθώς και του Υβριδικού που ήδη έχει αδειοδοτηθεί, και που θα συμβάλλουν στην σταθερότητα του συστήματος παραγωγής απο ΑΠΕ, με προφανές αποτέλεσμα την μείωση και ίσως και το κλείσιμο των τωρινών βλαβερών παραγωγικών μονάδων που υπάρχουν στο Νησί.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με ομιλίες εκπροσώπων των διοργανωτών και φορέων.

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Ιωάννης Κουράκης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. (Διαβάστε εδώ την ομιλία του κ.Κουράκη)

Πέτρος Ινιωτάκης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ιωάννης Στρογγυλός, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ

Νίκος Μπουλαξής, Επικεφαλής ομάδας ΡΑΕ για μη διασυνδεδεμένα νησιά

Η ένταξη των ΑΠΕ στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης ήταν το θέμα της ομιλίας του Νίκου Καλογερή, Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook