Στην τελική ευθεία έχει μπει το φλέγον θέμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς αυτό ήδη έχει τεθεί υπόψη της Τρόικας, στο μεγαλύτερο μέρος του και πάντως στα σημεία-μεταρρυθμίσεις για τα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μπορεί οι μαραθώνιες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων να άφησαν ανοικτές αρκετές εκκρεμότητες τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να επιλύσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, την την ίδια στιγμή όμως υπήρξε τελική σύγκλιση σε πολλά ζητήματα τα οποία και αποτελούν τον «κορμό» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρώτα θα εγκρίνει η τρόικα και κατόπιν θα κατατεθεί ως την Τρίτη στη Βουλή για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος ως την Πέμπτη.

Κι αυτό για να αρθεί και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης από τους εταίρους μας στο Eurogroup και τη Σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.

Με βάση τα δεδομένα της συμφωνίας των κομμάτων, τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού εστιάζονται στην αύξηση του ετήσιου πολυτεκνικού επιδόματος (από τα 450 ευρώ στα 500 ευρώ) για κάθε παιδί τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος (στα 500 ευρώ του 2012 και στα 650 ευρώ από το 2013, από το οποίο όμως θα απαλλάσσονται όσοι εργάζονται με εξαρτημένη εργασία (μόνο έναν εργοδότη) οι οποίοι όμως θα φορολογούνται με την κλίμακα φόρου μισθωτών.Τα υποκαταστήματα που πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ, θα το δουν να διπλασιάζεται το 2013 στα 600 ευρώ.

Επίσης, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά ελεύθεροι επαγγελματίες (πχ δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) θα φορολογούνται κατά τα 3 πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13% και μετά κανονικά στην κλίμακα 26% έως τις 50.000 ευρώ και μετά 32%.

Τέλος, όλα τα εισοδήματα θα μπαίνουν στην φορολογική δήλωση, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς όπως τα μερίσματα από μετοχές, τόκοι κλπ.
Όσον αφορά τώρα στα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και για τα οποία αναζητείται συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αυτά είναι:

– ο ανώτατος Συντελεστής φόρου που ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ζητάνε να ανέβει από το 40% ξανά στο 45% για εισοδήματα άνω των 100.000¤ για να εξοικονομηθούν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ.
– τα εισοδήματα από ενοίκια που η ΔΗΜΑΡ ζητά να φορολογούνται μαζί με όλα τα άλλα στην κλίμακα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να φορολογούνται αυτοτελώς.
– η φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών καθώς η ΔΗΜΑΡ προτείνει 21% φόρο έως 20.000 και μετά 33% το πλεονάζον, αντί 26% ως τις 50.000 ευρώ και 32% για τα υψηλότερα κέρδη που προβλέπει η κλίμακ

Αισιοδοξία για την επαναγορά

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο «μάχης» της ελληνικής οικονομίας, αυτό της επαναγοράς χρέους, τα μηνύματα είναι θετικά.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία φαίνεται πως αποδείχθηκε σύμφωνη με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι ειδικοί του οικονομικού επιτελείου και οι ανάδοχοι κάνουν λόγο για υποβολή προσφορών, τόσο από εγχώριους, όσο και από ξένους ομολογιούχους, που αγγίζουν το ποσό των 30 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική η δήλωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου στο πρακτορείο Reuters πως η επαναγορά «κύλησε καλά σε γενικές γραμμές και η προσφορά κινείται εντός των εκτιμήσεων».

Πέραν της συμμετοχής στην όλη διαδικασία του συνόλου των ελληνικών τραπεζών, που αναμένεται να διαθέσουν ομόλογα ύψους ίσως και άνω των 10 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες θέλουν τις προσφορές από ξένα hedge funds και ομολογιούχους να υπερβαίνουν τα 16 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Πειραιώς, της Eurobank, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Attica Bank συνεδρίασαν επί τούτου την Παρασκευή και έδωσαν τη σχετική έγκρισή τους. Πέραν αυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς θα συμμετάσχουν, με μικρότερα ποσά, και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ ο ίδιος ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε το Σάββατο σίγουρος για την επιτυχία της επαναγοράς και μάλιστα προβλέπει πως η εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook