Στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης εισέρχεται η Ιταλία, με τον Ιταλό πρωθυπουργό και επικεφαλής της τεχνοκρατικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει να… σύρει την οικονομία έξω από το τέλμα της κρίσης Μάριο Μόντι, να ανακοινώνει την παραίτησή του, αμέσως μόλις το κοινοβούλιο συζητήσει και εγκρίνει (;) τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία επιταχύνθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το κόμμα του Μπερλουσκόνι απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση Μόντι, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά ο κ. Μόντι είχε σειρά επαφών με πολιτικούς παράγοντες της χώρας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει απρόσκοπτα το νομοθετικό του έργο, πολύ περισσότερο την κατάρτιση ολοένα και πιο «επώδυνων» μέτρων για την ανάταξη της ιταλικής οικονομίας. Θεωρητικά η κυβέρνησή του ΔΕΝ έχει καταψηφιστεί ακόμα σε κάποια ψηφοφορία, αλλά χωρίς τη στήριξη της κεντροδεξιάς ισορροπεί καθημερινά σε τεντωμένο σκοινί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε να συναντηθεί τελικώς με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και μετά από δίωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών, αργά το βράδυ του Σαββάτο, το γραφείο του Ιταλού προέδρου ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, εφόσον όμως ελέγξει πρώτα κατά πόσο το κοινοβούλιο είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό του 2013! Το να μην περάσει ο προϋπολογισμός συνιστά μια προοπτική που σπέρνει τον… τρόμο στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, καθώς τότε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα απειληθεί με χρηματοδοτικό «κραχ».

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μόντι πρόκειται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κοινοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου την επιστροφή του στη δημόσια ζωή θέτοντας για πέμπτη φορά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

«Επιστρέφω με λύπη στη δημόσια ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το κάνει από αίσθημα ευθύνης.

Ο Καβαλιέρε χαρακτήρισε και πάλι «ανεύθυνους» τους δικαστικούς, ενώ σε σχέση με την διακυβέρνηση της χώρας από τον Μάριο Μόντι τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημείωσε: «Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί ένα χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν».

Την ίδια ώρα όμως και με την πολιτική κρίση να κλιμακώνεται, ο οίκος αξιολόγησης της S&P ανακοίνωνε ότι «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η οικονομία της Ιταλίας να συνεχίσει να συρρικνώνεται και το β΄ εξάμηνο του 2013, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας»!

Κι όλα αυτά ενώ ήδη η S&P έχει θέσει σε αρνητικό outlook (προοπτική) το κρατικό χρέος της Ιταλίας και αξιολογεί τη χώρα με "ΒΒΒ+".

Στην σχετική έκθεσή του ο μεγάλος οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι «ένας επιπλέον παράγοντας που συσκοτίζει τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας»...


protothema.gr