Μεταξύ του ενδεχομένου ταραχής στις αγορές και του φαντάσματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκινά «απότομα» ο προεκλογικός αγώνας στην Ιταλία ενώπιον της επικείμενης παραίτησης του Μάριο Μόντι, αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Τη Δευτέρα, το βλέμμα της Ιταλίας βρίσκεται στην αντίδραση που θα επιφυλάξουν οι αγορές στις πολιτικές εξελίξεις. Στο πρώτο τεστ του πρωινού της Δευτέρας, το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε κατά 27 μονάδες στις 350 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια 4,7% (από 4,52% στο κλείσιμο της Παρασκευής).

Η προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες φαίνεται ότι θα στηθούν είτε στις 17 είτε στις 24 Φεβρουάριου, επισπεύστηκε από την κίνηση του PdL να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει την πίεση στα ιταλικά ομόλογα.

Eνδεικτική είναι η αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικφαλής του ευρωπαϊκού μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), ο οποίος προειδοποιεί για τους «κινδύνους αστάθειας» στην Ιταλία. «Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.

Η παραμονή της Ιταλίας στην οδό των μεταρρυθμίσεων, επισήμανε, έχει καίρια σημασία τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν λίγες ελπίδες στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπό την ηγεσία τού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία.

Ο Μάριο Μόντι έχει επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πολιτική, με την υποστήριξη του πολιτικού κόσμου, ώστε η Ρώμη να αποφύγει την διάσωση από τους μηχανισμούς στήριξης. Η επώδυνη λιτότητα και οι αλλαγές στα εργασιακά έχουν ενισχύσει την οργή των Ιταλών, οι οποίοι ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της «βαλτωμένης» οικονομίας, την στιγμή πάντως που οι πιέσεις των αγορών στα ιταλικά ομόλογα είχαν αποκλιμακωθεί.

Ο προεκλογικός αγώνας μπορεί να επαναφέρει την αβεβαιότητα για το εάν η Ρώμη θα συνεχίσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ίσως επιφέρει, συνεπώς, νέο κύμα «σφυροκοπήματος» των ιταλικών spread.  «Οι αγορές; Θα δούμε τι θα κάνουν» είπε, ενδεικτικά, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τον αντίκτυπο της κυβερνητικής κρίσης στο άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Ο  τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας το Νοέμβριο του 2011, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, υπόθεση επάνω στην οποία εργαζόταν εδώ και εβδομάδες ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο.

Εκ μέρους της κεντροαριστεράς, ο ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε πως η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια.

Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές αμερικανικού τύπου για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.

Η μπερλουσκονική δεξιά υπολείπεται δημοσκοπικά και του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.

Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέρχεται στην προεκλογική κούρσα (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά) καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook