Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, από την Νορβηγική εταιρεία PGS και οι αποκαλύψεις για το θέμα, διαδέχονται η μια την άλλη.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η – επιβεβαιωμένη πλέον – αποκάλυψη ότι εν αγνοία του ελληνικού κράτους έχουν γίνει στο παρελθόν σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Επιπλέον από τον περασμένο Ιούνιο έφτασε στα χέρια του Πρωθυπουργού εμπεριστατωμένη έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Pytheas που υπογράφουν οι Alain Bruneton, Ηλίας Κονοφάγος και Αντώνης Φώσκολος, με την οποία καταδεικνύεται η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ολόκληρη την έκθεση δημοσιεύει σήμερα το Flashnews.gr

Σε ότι αφορά στην πρώτη αποκάλυψη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως

κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2011, μία από τις εταιρείες που κατέθεσε προσφορά φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ανεπίσημες έρευνες στην Κρήτη. Οι μη εγκεκριμένες από τη χώρα μας σεισμικές έρευνες, φέρεται να έχουν γίνει από το 2003 και μετά, χωρίς ποτέ να έχουν προσκομιστεί τα πρωτότυπα ερευνητικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο τα δεδομένα που προέκυψαν έχουν παρουσιαστεί σε πετρελαϊκά και γεωλογικά συνέδρια από το 2007.

Η ίδια εταιρεία εξάλλου φέρεται να έχει πραγματοποιήσει με άδεια της Αιγύπτου σεισμικές καταγραφές, νότια και ανατολικά της Κρήτης, πιθανόν εισερχόμενη και εντός της περιοχής που εντάσσεται στην ελληνική ΑΟΖ.

Σε ότι αφορά στην έκθεση της Pytheas η οποία συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2012 υπό τον τίτλο «Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources» τα βασικά συμπεράσματα των κ.κ. Bruneton, Κονοφάγου και Φώσκολου συνοψίζονται στα εξής:

\"\"

1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

2. Τα Πρίσματα Επαύξησης σε όλο τον κόσμο, (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) είναι δείκτες ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί δεδομένου ότι τα επαυξητικά πρίσματα βρίσκονται στην Μεσογειακή Ράχη που έχει μήκος πάνω από 1,000 χιλιόμετρα.

3. Ενεργά λασποηφαίστεια σε όλο τον κόσμο προδίδουν την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Timor, Καραϊβική Θάλασσα, Νότια Κασπία Θάλασσα ήτοι Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Μαύρη Θάλασσα, ήτοι Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, ήτοι Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία). Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

4. Γεωχημικές αναλύσεις των φυσαλίδων του μεθανίου που εκλύονται από τα ενεργά λασποηφαίστεια τα οποία απαντώνται στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης δείχνουν με σαφήνεια ότι η προέλευσή τους δεν είναι βιογενετική αλλά θερμογενετική/πυρολυτική. Αυτό σημαίνει ύπαρξη κοιτασμάτων αργού πετρελαίου. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

5. Σε δείγματα ιλύος που λήφθησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος Ocean Drilling Program (ODP) γύρω από τα ενεργά λασποηφαίστεια της Κρήτης πιστοποιήθηκε η ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στα δείγματα. Και αυτή η ένδειξη μας υποδεικνύει την ύπαρξη συστήματος πετρελαιογένεσης σε μεγάλα βάθη (the presence of an active hydrocarbon system at depth).

6. Με βάση τα γεωλογικά και γεωχημικά δεδομένα όπως επίσης τα πολύ λίγα γεωφυσικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους ορισμένοι μόνον Έλληνες Πανεπιστημιακοί, ότι στην υπεράκτιο υπάρχουν στην Νότια Κρήτη και εντός της Μεσογειακής Ράχης δύο (2) μεγάλα αντίκλινα, μία (1) αβυσσική λεκάνη και επτά (7) οπισθοτάφροι που μπορούν να αποτελέσουν πεδία έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

7. Η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Petroleum Geo-Services (PGS) με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει νότια της Κρήτης, εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, (ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) η οποία θεωρείται από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ότι έχει τουλάχιστον 3.45 τρις. m³ φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Άρα επιβάλλεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook