«Οι μονοσήμαντες πολιτικές λιτότητας, όταν δεν συνοδεύονται από διαρθρωτικά και αναπτυξιακά αντίδοτα, είναι πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνες. Παγιδεύουν τις χώρες που τις υφίστανται σ' έναν φαύλο κύκλο περικοπών και ύφεσης, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και απαξιώνουν τον πολιτικό κόσμο. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα στα τρία χρόνια της κρίσης».

Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε 36 ευρωπαίους δημοσιογράφους, από χώρες της ευρωζώνης (Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβενία, Εσθονία) οι οποίοι πραγματοποιούν ενημερωτική επίσκεψη στη χώρα, με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην καρδιά του προβλήματος, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Δασκαλόπουλος, βρίσκεται η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ, η οποία υπονομεύει το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα και την εμπιστοσύνη των αγορών στο εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης. «Το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ουσιαστικά ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά ένα κατακερματισμένο νόμισμα. Μόνο παν-ευρωπαϊκές λύσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την παν-ευρωπαϊκή κρίση, με στόχο τη δραστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής», υποστήριξε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε τέλος ότι: «Αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια της κρίσης, αν επιμένουν σε βραχυχρόνιες λύσεις για να αντιμετωπίσουν μακρόχρονα προβλήματα, αν συνεχίσουν να ολιγωρούν σε σχέση με την υλοποίηση κρίσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αν αρνούνται να υποτάξουν τις εθνικές πολιτικές και κομματικές αναστολές στην ευρωπαϊκή υπόθεση, αν οι ευρωπαϊκές έριδες εξακολουθήσουν να υποκαθιστούν το ευρωπαϊκό όραμα, όχι μόνο το πείραμα του ευρώ αλλά το ίδιο το μέλλον της ΕΕ κινδυνεύει».real.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ