Αρνητική εξέλιξη για το ευρώ αποτέλεσε η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Φεβρουάριο, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές ευρύτερα. Η σημερινή συνεδρίαση βρίσκει την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου (EURUSD) να διαπραγματεύεται γύρω από το 1,2950 ενόψει και της σημαντικής ανακοίνωσης του γερμανικού δείκτη ZEW.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής του DailyFX, John Kicklighter, οι ανησυχίες δεν ήταν επαρκείς ώστε να επηρεάσουν δραματικά το ενιαίο νόμισμα. Η πρώτη από αυτές τις ανησυχίες αφορά σε δημοσίευμα το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο επαναγοράς ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ (που θα αντικατασταθεί με νέα ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ). Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013.

Για μια ακόμα φορά, η απουσία αντίδρασης στο ευρώ τη Δευτέρα αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά περίμενε τις παραπάνω εξελίξεις. Η επικείμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σίγουρα θα επιφέρει συνέπειες στην Ευρώπη αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην απόφαση της ΕΕ για την εκταμίευση της δανειακής δόσης της Ελλάδας την ερχόμενη Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την πρόοδο της Ελλάδας. Επίσης, πραγματοποιούνται δημοπρασίες βραχυπρόθεσμων τίτλων σε Ελλάδα και Ισπανία.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook