Η Γαλλία ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να άρει τη βουλευτική ασυλία της ακροδεξιάς ευρωβουλευτή Μαρίν Λεπέν λόγω των εμπρηστικών δηλώσεων τις οποίες είχε κάνει το 2010 εξομοιώνοντας τις μουσουλμανικές προσευχές σε δημόσιους χώρους με τη ναζιστική Κατοχή.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στις 26 Νοεμβρίου αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με το οποίο ζητεί ψηφοφορία δι' ανατάσεως της χειρός για το πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πιερ Ρανσέ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, το αίτημα σχετίζεται με τις δηλώσεις της Λεπέν την 10η Δεκεμβρίου 2010 στη Λιόν, με τις οποίες προέβη σε παραλληλισμό ανάμεσα στις προσευχές στον δρόμο, που συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι, με την γερμανική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Ιανουάριο του 2011, η εισαγγελία της Λιόν είχε διατάξει προκαταρκτική έρευνα για «υποκίνηση φυλετικού μίσους» έπειτα από μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον της από το Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία μεταξύ των Λαών (MRAP).

Ενώπιον οπαδών της στη Λιόν, η Μαρίν Λεπέν -που τότε διεκδικούσε την προεδρία του Εθνικού Μετώπου- είχε καταφερθεί εναντίον των προσευχών που συνηθίζουν να τελούν οι μουσουλμάνοι στους δρόμους.

«Λυπούμαι, αλλά για εκείνους που αρέσκονται να μιλούν για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόκειται για μία κατοχή, μπορούμε να κάνουμε λόγο για αυτό, γιατί πρόκειται για μία κατοχή εδάφους» είχε δηλώσει.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η Λεπέν έκανε λόγο για «τυπική διαδικασία».in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό