Την ελπίδα ότι μέσα στο 2013 θα ανοίξουν κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντινγκτον κατά την ενημέρωση ξένων ανταποκριτών στο Φόρεϊν Όφις γύρω από τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που διεξήχθη την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί τους τελευταίους πεντέμισι μήνες με την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι μιας χώρας-μέλους, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι το Λονδίνο επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία ότι πρέπει να εφαρμόσει χωρίς εξαιρέσεις το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Τόνισε ότι η ΕΕ είναι η μοναδική που έχει λόγο στο ποιος θα ασκεί την προεδρία.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων θα είναι προς όφελος της ΕΕ, κάνοντας αναφορά στην πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου για άνοιγμα ενός κεφαλαίου. «Η Τουρκία είναι μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη με εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες για την υπόλοιπη Ευρώπη, των οποίων το βιοτικό επίπεδο συνεχώς βελτιώνεται. Προσφέρει ευκαιρίες για ευρωπαϊκές επενδύσεις, αλλά και για τουρκικές επενδύσεις στην Ευρώπη και είναι επίσης ένας διπλωματικός παίκτης σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η βόρεια Αφρική, η κεντρική Ασία και ο Καύκασος με όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, προσφέροντας στην ΕΕ ένα διπλωματικό βεληνεκές που καμία άλλη χώρα-μέλος δεν έχει», σημείωσε ο κ. Λίντινγκτον και πρόσθεσε: «Ελπίζω λοιπόν εντός του 2013 να δούμε το άνοιγμα περισσότερων κεφαλαίων και μια μεγαλύτερη ευρωτουρκική συνεργασία στην εξωτερική πολιτική ασφαλείας».

Επισήμανε δε ότι η κυπριακή και η ελληνική πλευρά επίσης στηρίζουν την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι σαφώς μια λύση του Κυπριακού θα συνέβαλε σημαντικά προς αυτό το σκοπό.

Ο κ. Λίντινγκτον ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, της Ισλανδίας και της Τουρκίας, εφόσον πληρούνται αυστηρώς τα κριτήρια. Όπως είπε, το Λονδίνο θεωρεί ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας η πολιτική σταθερότητα που υπόσχεται μία ακόμα πιο διευρυμένη ΕΕ, καθώς και οι οικονομικές ευκαιρίες που ανοίγει η διεύρυνση.

Τάχθηκε κατά ενός τεχνητού διαλείμματος στη διαδικασία διεύρυνσης μετά την επικείμενη ένταξη της Κροατίας, καθώς και υπέρ της επιβολής «μεταβατικών ελέγχων» στην ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από τις μελλοντικές χώρες-μέλη, μετά την Κροατία. Όπως σημείωσε, αυτό αφορά και την Τουρκία, με τους ελέγχους να αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί ποια θα είναι η έκταση και ο αντίκτυπος του κύματος μετανάστευσης προς την Ευρώπη κα τη Βρετανία. Ο κ. Λίντινγκτον επέκρινε την κυβέρνηση των Εργατικών που το 2004 είχε «υποτιμήσει κατά πολύ» τον αριθμό των μεταναστών από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είχαν ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Βρετανός υφυπουργός παραδέχθηκε ότι πολλοί συμπατριώτες του αισθάνονται δυσαρέσκεια έναντι των Βρυξελλών, θεωρώντας, όπως και η κυβέρνηση Κάμερον, ότι εκεί συγκεντρώνονται πολλές εξουσίες, χωρίς να είναι πάντοτε αναγκαίο. Επανέλαβε τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ότι η Βρετανία θέλει να είναι εντός της ΕΕ αλλά όχι να κυβερνάται από αυτήν. Κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή μία «ενήλικη» συζήτηση για τη δομή της μελλοντικής ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να χωρά τόσο τα κοινά σημεία όσο και τις διαφορές των χωρών-μελών.

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Σκωτίας, λέγοντας ότι ο τοπικός πρώτος υπουργός Άλεξ Σάλμοντ έχει άδικο όταν λέει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία δε θα χρειαστεί να καταθέσει από την αρχή αίτηση ένταξης στην ΕΕ. «Ο κ. Σάλμοντ ακούγεται όλο και πιο απελπισμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

 

skai.gr