Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα τα αιτήματα πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προεξάρχουσας της Βρετανίας, να μειωθεί ο αριθμός των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων και έκρινε πως όλες οι ολομέλειες οφείλουν να γίνονται εκεί.

Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της Γαλλίας και ακύρωσε το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας του ΕΚ το 2011 που μείωνε τον αριθμό των συνεδριάσεων στο Στρασβούργο σε ετήσια βάση από 12 σε 11, με την κατάργηση των ολομελειών του Οκτωβρίου του 2012 και του 2013.

 Στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι η ΕΕ, στις ιδρυτικές της συνθήκες, «επιβάλλει η έδρα του Κοινοβουλίου (σ.σ. το Στρασβούργο) να είναι ο τόπος όπου 12 περίοδοι τακτικών ολομελειών πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε κανονική βάση».

 Αρκετοί στην Ευρώπη έχουν επικρίνει το κόστος που συνεπάγεται η μετακίνηση ενός στρατού ευρωβουλευτών, μεταφραστών, αξιωματούχων και άλλων εργαζομένων από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και αντιστρόφως κάθε μήνα για τις τετραήμερες εργασίες κάθε φορά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η περικοπή μίας μόνο τέτοιας ολομέλειας θα σήμαινε την εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ.

 Το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, είχε επιλεγεί ως η έδρα του ΕΚ ως ένα σύμβολο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης στην Ευρώπη λόγω της εγγύτητάς του στη Γερμανία.

 Απέχει όμως 500 χιλιόμετρα από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

 Εάν λαμβανόταν μια ομόφωνη απόφαση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να μεταβληθεί, όμως το Παρίσι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα συναινούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο.

 Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν υποστηρίξει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να εδρεύει αποκλειστικά στις Βρυξέλλες, όπου ήδη είναι η έδρα εργασίας πολλών επιτροπών του και γίνονται συγκεκριμένες εργασίες του.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να αποκαταστήσει το δίκαιο», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει τις δώδεκα ολομέλειές του στο Στρασβούργο, και αυτές πρέπει να διαρκούν τέσσερις ημέρες. Αυτό ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες».

 «Ζητώ από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα όφειλαν να είναι οι πρώτοι που τηρούν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, να σεβαστούν το δίκαιο και συνεπώς να μην δέχονται πλέον τις τροπολογίες που αντίκεινται σε αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

 Πάντως οι συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και η Ρεμπέκα Χαρμς, αντιθέτως εξέφρασαν τη λύπη τους για αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 «Η εθιμοτυπία που συνίσταται στην μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων και των αναγκαίων πόρων τους από την μια τοποθεσία στην άλλη είναι απλά δαπανηρή, αναποτελεσματική, ανώφελη και επιβλαβής για το περιβάλλον, και επίσης πλήττει την δημόσια εικόνα της ΕΕ στο σύνολό της. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το περιοδεύον τσίρκο», υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους.

 Στην άποψή τους ωστόσο εμφανίστηκε αντίθετη η Γαλλίδα ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων Σαντρίν Μπελιέ, η οποία δήλωσε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «πρέπει να θέσει τέλος στην 'μάχη της έδρας' (του ευρωκοινοβουλίου) και να μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στο κύριο έργο μας».

 

protothema.gr