Απόλυτα προσηλωμένο στους εισπρακτικούς στόχους του Μνημονίου για εξεύρεση 2,5 δισ. ευρώ είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την νύχτα της Πέμπτης στη Βουλή με το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων να σηκώνουν το βάρος της προσαρμογής.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με τη ριζική αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους και την καθιέρωση ειδικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για τα εισοδήματα και τα κέρδη που θα αποκτηθούν το 2013.

Ειδικότερα το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογηθούν ως εξής:

1. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 και αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα. Μέχρι τα 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000.

2. Η νέα κλίμακα θα έχει τρεις φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής:

– από 0 έως 25.000 ευρώ συντελεστή 22%

– από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστής 32%

– άνω των 42.000 ευρώ συντελεστής 42%.

Με τη νέα κλίμακα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.200 ευρώ, ενώ με την υφιστάμενη (που θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012) ο φόρος ανέρχεται στα 1.240 ευρώ.

Άλλος φορολογούμενος με τρία παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα πληρώσει αυξημένους φόρους κατά 830 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα μόνο ο φόρος). Συγκεκριμένα ο φόρος θα ανέλθει στα 3.800 ευρώ από 2.970 ευρώ.

3. Με το νέο φορολογικό σύστημα καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα που ισχύουν σήμερα για τις οικογένειες με παιδιά και αντικαθίσταται από επιδόματα. Ωστόσο και αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις από τη νέα κλίμακα.

Ειδικά οι γονείς με παιδιά που χάνουν το αφορολόγητο των παιδιών, αυτοί θα λάβουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων που καθορίζεται σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο (και άρα δεν θα προσαυξάνεται τελικά έως 60 ευρώ για οικογένειες με πολλά παιδιά).

Ωστόσο θεσπίζεται ειδικά για τα εξαρτώμενα τέκνα, από το τρίτο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45 000) ευρώ.

4. Για το 2013 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν αποδείξεις προκειμένου να «χτίσουν» την έκπτωση φόρου. Πιθανόν με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή να υπάρχουν νέες ρυθμίσεις που να αφορούν τη συλλογή αποδείξεων και θα συνδέονται με κίνητρα για τους φορολογούμενους.

Την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 700 εκατ. ευρώ (αφορολόγητα για τα παιδιά και εκπτώσεις φόρου). Μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο και αυτές θα εκπίπτουν κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ εφόσον έχει δαπάνες άνω των 1.000 ευρώ θα δικαιούται την έκπτωση φόρου. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ποσό του φόρου που προκύπτει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνεται κατά 10% για κάθε καταβαλλόμενη από τις ακόλουθες δαπάνες:

Ελεύθεροι επαγγελματίες-Επιχειρήσεις

Το δηλωθέν εισόδημα από ατομική επιχείρηση, εκτός της περίπτωσης και ελευθέριο επάγγελμα υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Κλιμάκιο εισοδήματος

(ευρώ)

Φορολογικός συντελεστής

%

Φόρος κλιμακίου

(ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήματος

(ευρώ)

Φόρου

(ευρώ)

50.000

26%

13.000

50.000

13.000

Υπερβάλλον

33%

 

 

 

Εξαίρεση:
Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ εισόδημα.

Τέλος επιτηδεύματος

Στο μεταξύ, αυξημένο τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις το 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.
β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 650 ευρώ ετησίως.
δ) Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως

Αγρότες

Το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). Ειδικά για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων.

Εισοδήματα από ενοίκια

Τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολόγηση βάσει της παρακάτω κλίμακας:

Κλιμάκιο εισοδήματος

(ευρώ)

Φορολογικός συντελεστής

%

Φόρος κλιμακίου

(ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήματος

(ευρώ)

Φόρου

(ευρώ)

12.000

10%

1.200

12.000

1.200

Υπερβάλλον

33%

 

 

 

Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%). Ειδικώς, ο συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου αυξάνεται σε τρία τοις εκατό (3%), εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.

Φοροεκπτώσεις για ΑμΕΑ

Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά επιπλέον διακόσια (200) ευρώ, για τον ίδιο φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον:

α) Παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

β) Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου ή πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.1579/1950 (Α’ 286) και του Ν.Δ. 330/1947 (Α’ 84).

γ) Είναι θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο.

δ) Παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου .

Ναυτικοί

Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για τους αξιωματικούς και δέκα τοις εκατό (10%) για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογιακό έτος 2013 και επόμενα.

Μισθωτοί με μπλοκάκια

Ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται και το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, μόνον όμως εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

α) Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

β) Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία (3), ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο

skai.gr-protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook