Με έμπνευση από τη… Βιέννη, όπου το αντίστοιχο εργοστάσιο τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια 25.000, «καίγοντας σκουπίδια, με υπόλοιπο καύσης που χωράει σε μια χούφτα», ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί την ιδέα της δημιουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι το εργοστάσιο καύσης στη Σίνδο, είναι μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ με στόχο να μπορεί να επεξεργάζεται 500.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, παράγοντας ταυτόχρονα ενέργεια για τις ανάγκες των τοπικών νοικοκυριών.

Μάλιστα εντός του 2013 αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της μονάδας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου αναμένεται να «κλείσει» εντός της επόμενης τριετίας, ώστε η κατασκευή του να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία από σήμερα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία της μονάδας. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν εργοστάσια καύσης και εμείς εδώ να έχουμε μείνει 30 χρόνια πίσω, και να χάνουμε λεφτά από την ανακύκλωση και από την ενέργεια που θα μπορούσε να παράγεται από τα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook