Το MAGnite είναι το νέο διαδραστικό χαρακτηριστικό ασφαλείας που προτείνει για τα χαρτονομίσματα η πρωτοπόρος στον τομέα αυτό Giesecke & Devrient.

Το νέο χαρακτηριστικό βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ ειδικών χρωστικών ουσιών και απλών μαγνητών, όπως αυτοί που βρίσκονται στα ηχεία των κινητών τηλεφώνων. Οι ειδικές χρωστικές ουσίες ευθυγραμμίζονται κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου, όταν το χαρτονόμισμα τοποθετείται πάνω από ένα μαγνήτη και αυτό μπορεί να κάνει ορατό ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Ετσι μπορεί μια υψηλής αντίθεσης εικόνα να εμφανίζεται στο χαρτονόμισμα, επιτρέποντας στους κατόχους του να επαληθεύουν τη γνησιότητα του αμέσως. Η εικόνα μπορεί να δημιουργείται από οποιαδήποτε μαγνήτη είναι άμεσα διαθέσιμος, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στις πόρπες των τσαντών ή εκείνοι που υπάρχουν στα ταμεία των καταστημάτων ως μέρος των ηλεκτρονικών συστημάτων πρόληψης της κλοπής προϊόντων.

Προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η στιγμιαία εναλλαγή του χρώματος πραγματοποιείται αξιόπιστα ανά πάσα στιγμή, οι χρωστικές περικλείονται και προστατεύονται από ιδιαίτερα ανθεκτικές μικροκάψουλες. Οι χρωστικές ουσίες μπορούν να ευθυγραμμιστούν σε οποιαδήποτε επιθυμητή κατεύθυνση, όταν εξωτερικές μαγνητικές δυνάμεις ενεργούν επάνω τους, προκειμένου να αποκαλυφθεί το χρώμα τους σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Διαφορετικοί τύποι μαγνητών παράγουν διαφορετικά σχήματα ή εικόνες. Για παράδειγμα, όταν ένα κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται, ένα στρογγυλευμένο οβάλ αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί. Διαφορετικό είναι το αποτέλεσμα όταν το χαρτονόμισμα ελέγχεται με τη χρήση των μαγνητών των συστημάτων κατά της κλοπής στα καταστήματα.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκτός από τα στοιχεία εκείνα που όλοι ελέγχουν εύκολα, υπάρχουν και αυτά που επιτρέπουν στους εμπόρους, τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται μετρητά να αξιολογούν τη γνησιότητα τους. Τα κρυφά χαρακτηριστικά του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφαλείας είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κεντρικών τραπεζών και μπορούν να ελεγχθούν μόνο με ειδική τεχνολογία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook