Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους προς τους αμερικανούς, για την απίστευτη τραγωδία στο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία του Κονέκτικατ, την Παρασκευή.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο. «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα », είπε ο πρόεδρος Ολάντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

Η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ζήσει παρόμοιες μαζικές εκτελέσεις με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή των 77 νέων ανθρώπων στη Νορβηγία, το περασμένο έτος.

Εν τούτοις οι περισσότεροι σχολιαστές στην Ευρώπη, έσπευσαν να σημειώσουν ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη συχνότητα των μαζικών κρουσμάτων βίας.

«Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.

real.gr