Μια διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια άρχισε σήμερα στην Ιαπωνία, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεργαστούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα από την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011.

«Στόχος είναι να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρία για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών κοϊτσίρο Γκέμπα.

Ο Γκέμπα επέμεινε στην ανάγκη να εξαχθούν συμπεράσματα από την καταστροφή της Φουκουσίμα μετά το σεισμό και το τσουνάμι και να υπογραμμιστεί η σημασία μιας διεθνούς συνεργασίας για το τιτάνιο έργο που απαιτείται.

«'Ενας χρόνος και εννέα μήνες πέρασαν από το δυστύχημα αυτό. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που υποφέρουν γιατί χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την περιοχή, άνθρωποι που ζουν στην αγωνία», υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γεννήθηκε μερικά χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό, ότι έχει εκλεγεί στην περιοχή και ότι είναι από αυτούς που κατανοούν τον πόνο των θυμάτων.

Για την απολύμανση, τις μελέτες για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία, η Ιαπωνία έχει μια ιδιαίτερη υποχρέωση, παραδέχθηκε ο Γκέμπα, αλλά τόνισε ότι μια διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη γιατί «μια καταστροφή όπως αυτή της Φουκουσίμα δεν πρέπει να συμβεί πουθενά, αλλά εάν ποτέ συμβεί θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να ενεργήσει ταχέως.

Εάν δεν αποκτήσει και πάλι ζωή η Φουκουσίμα, δεν θα αποκτήσει ζωή και η χώρα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Γιουκίγια Αμάνο τόνισε ότι «οι εργασίες συνεχίζονται με μεγάλη πρόοδο στο σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες».

Η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας και Ενεργείας Ντελφίν Μπατό τόνισε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι «μια πιο μεγάλη διαφάνεια και μια ενίσχυση των διεθνών τεστ ασφαλείας, είναι μαζί με την απόλυτη ανεξαρτησία των αρμοδίων αρχών, απαραίτητες για τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ασφάλειας».

Η διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα, πραγματοποιείται στην Κοριγιάμα, μια πόλη 60 χλμ από το σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, με τη συμμετοχή υπουργών και αντιπροσώπων από 50 χώρες και οργανισμούς.

newsbeast.gr