Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τον Ενιαίο Τραπεζικό Μηχανισμό, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Απαντώντας το Σάββατο σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα της αναδρομικότητας έχει κλείσει και ότι θα συζητηθεί πολλές φορές, αναλόγως των εξελίξεων.

«Ζητήματα αναδρομικότητας δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης, υποχρεώνονται να  λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το Μηχανισμό Στήριξης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε, ακόμη, ότι θέση της κυβέρνησης είναι και παραμένει πως όταν και εφόσον συσταθεί αυτός ο Μηχανισμός, πρέπει να ευεργετηθεί και η Κύπρος, η οποία, όπως είπε, έπεσε θύμα της απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση εάν η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο αντιπαράθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι συζητήσεις που γίνονται να αγγίζουν και την Κύπρο.

Έλεγχος στον… έλεγχο της Pimco

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, μέσω της οποίας θα καθορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τραπεζικού ξεχωριστά, διενεργεί η Pimco.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Pimco είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή, η Ελληνική, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μαζί με αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, το Ταμιευτήριο Λεμεσού, η Eurobank και η Alpha.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο έγκυρες πηγές, μετέδωσε ότι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco για τις κυπριακές τράπεζες, είχαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η αμερικανική εταιρεία για να καταλήξει στο προκαταρκτικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η Συντονιστική Επιτροπή να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες ειδικού οίκου για να τη βοηθήσει να επιλέξει την πιο κατάλληλη μεθοδολογία για αξιολόγηση της έκθεσης της Pimco.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook