Mε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι και κατάθεση εξώδικου σε βάρος της ΔΕΗ αντιδρούν οι «Πολίτες κατά του Χρέους» στο Ηράκλειο για την «αξίωση» όπως αναφέρουν, του υπουργού Οικονομικών να συνεχίζει να εισπράττεται το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αγνοώντας την αντισυνταγματικότητα του μέτρου.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τη τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012, στις 08:30 π. μ., ημέρα όπου και ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει εάν το τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από τους «Πολίτες κατά του Χρέους»

«Τον προειδοποιούμε (τον Υπουργό Οικονομικών) ότι τα αντισυνταγματικά, βάρβαρα, άδικα και ισοπεδωτικά χαράτσια θα καταργηθούν. Με τους αγώνες των πολιτών.

Του λέμε, να σταματήσει να εκβιάζει, χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν καταφέρνουν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Να σταματήσει να επιμένει στην είσπραξη του παράνομου χαρατσιού τη στιγμή που όλο και περισσότερος κόσμος αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και το ρεύμα που έχει ανάγκη.

Καλούμε και αυτόν και την κυβέρνηση των τροϊκανών να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για νέες εξαντλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο λαός δεν αντέχει άλλο χαράτσια, φόρους, αυξήσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσει!

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ κατά του ΧΡΕΟΥΣ πραγματοποιούν διαμαρτυρία, , στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι και

• Καταθέτουν Εξώδικο, πληροφορώντας τους αρμοδίους της ΔΕΗ για τις ευθύνες τους στην περίπτωση που επιμένουν στην είσπραξη του χαρατσιού μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
• Απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης σε όσα νοικοκυριά έχουν βιοποριστικό πρόβλημα, προβλήματα υγείας, σε άνεργους και γενικά όπου υπάρχει αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμής.


Εν αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου

Ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει αύριο εάν το τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη εσόδων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η κυβέρνηση παίρνει ήδη τα... μέτρα της. Περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, καλούνται σε άμεση εξόφληση των χρεών τους. Εάν δεν ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» του ΥΠΟΙΚ, θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο, που αφορά την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία των... φοροφυγάδων.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία σχετικά με τον διαχωρισμό του τιμολογίου (και κυρίως την πληρωμή μόνο της κατανάλωσης ρεύματος), τις απαλλαγές από το ΕΕΤΗΔΕ και την πιθανότητα διακοπής του ρεύματος.

Σε τρεις δόσεις

Αυξήσεις έως 48,7%

Η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά την έγκριση αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος από το 2013, οι οποίες φθάνουν για τους οικιακούς καταναλωτές μέχρι και το 48,7%.

Στην εφορία το τέλος ακινήτων

Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενο τέλος ακινήτων για το 2011.

Eνώ το Δημόσιο κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης και αίτηση αναστολής, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση 1101/12 του Πρωτοδικείου, που διατάσσει να μην ενσωματώνεται το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να στέλνει λογαριασμούς με την τρίτη δόση του ειδικού τέλους του 2012? Επειδή όμως οι καταναλωτές... τελούν υπό σύγχυση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάποια κρίσιμα ζητήματα γύρω από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα ξεκινώντας από τις οφειλές για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011. Σε άμεση εξόφληση των χρεών τους καλούνται από την εφορία περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα οφειλόμενα ποσά. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, απειλούνται με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τους.

Διακοπή της ηλεκτροδότησης

Οσον αφορά το τέλος ακινήτων για το 2012 κατ' αρχάς, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του, καθώς αυτή η απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται μόνο εάν οι ανεξόφλητες οφειλές, εκτός ΕΕΤΗΔΕ, υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ πάντως, οι οφειλές των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ εκτοξεύθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 696 εκατ. από τα 388 εκατ. τον Νοέμβριο του 2011. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στο ποσοστό των διακοπών ρεύματος στους καταναλωτές λόγω χρεών (210.253 στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου 2012 από 126.164 διακοπές το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).