Μελέτη για τη διαμόρφωση ενός εθνικού προτύπου ανάπτυξης, η οποία θα εντοπίζει τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, σχεδιάζει να αναθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στη μελέτη θα κληθούν να συνεργαστούν φορείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με πρώτους το ΚΕΠΕ, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η ανάπτυξη είναι για την κυβέρνηση το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά την εξασφάλιση της δόσης, η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί σήμερα, Δευτέρα.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι δίπλα στα τριετή δημοσιονομικά προγράμματα του Μνημονίου πρέπει να υπάρξει και εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μάλιστα, τα στελέχη του επισημαίνουν πως μετά τη μείωση των δαπανών για τόκους, θα αρχίσουν να απελευθερώνονται πόροι, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για τέτοιους αναπτυξιακούς σκοπούς.

Η μελέτη θα έχει δεκαετή ορίζοντα και θα επιχειρήσει να αναδείξει όχι μόνο τους τομείς με αυξημένο συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και το είδος της επιχειρηματικότητας που πρέπει να αναπτυχθεί προκειμένου αυτοί να αξιοποιηθούν.

Στουρνάρας: Δεκαετές πλάνο ανάπτυξης

«Θα αναθέσω στο ΙΟΒΕ και στο ΚΕΠΕ την εκπόνηση ενός δεκαετούς οδικού αναπτυξιακού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου πακέτου για την περίοδο 2014 – 2020», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική».

Όπως αναφέρει, θα ζητήσει από τους δύο φορείς, την καταγραφή των πηγών και των πόρων ανάπτυξης της Ελλάδας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους τομείς στους οποίους θα στηριχθεί η αναπτυξιακή μεταστροφή.

«Το δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και η κατάρτιση του νομοσχεδίου με το δεύτερο σκέλος των θεσμικών αλλαγών στη φορολογία είναι βασικές μου προτεραιότητες», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.

Αναφορικά με το δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο, τονίζει πως η διαφορά σε σύγκριση με προγενέστερες αναπτυξιακές «συνταγές» είναι πως αυτήν τη φορά θα ζητηθεί η κωδικοποίηση των βημάτων προς την ανάπτυξη με συγκεκριμένες αναφορές και επισημάνσεις και με αναλυτικό προσδιορισμό των προσδοκώμενων οφειλών αλλά και τους κινδύνους αστοχιών.

Η κοινή έκθεση του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ θα λάβει υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώθηκαν ύστερα από μία πενταετία ύφεσης (2008-2012) τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών των βασικών οικονομικών εταίρων, των χωρών υποδοχής των ελληνικών εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμη, το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης θα περιλαμβάνει προτάσεις και κατευθύνσεις για μια στρατηγική αύξησης της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook