Οι μνήμες από την τραγωδία, που γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στον ΒΟΑΚ το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου είναι ακόμα νωπές, Η μεγαλόνησος συνεχίζει να θρηνεί δύο παλικάρια.

Δύο εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Κρήτης, που είχαν σώσει χιλιάδες ζωές, χωρίς ωστόσο να μπορούν να σωθούν οι ίδιοι από το φλεγόμενο ασθενοφόρο. Είχαν εγκλωβιστεί στα σιδερικά του παλιού οχήματος του ΕΚΑΒ Κρήτης και οι φονικές εκρήξεις έκοψαν το νήμα της ζωής τους.

Αμέτρητα «γιατί» εξακολουθούν να υπάρχουν. Ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό αυτό τροχαίο στον ΒΟΑΚ, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την χώρα, βυθίζοντας στο πένθος το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΔΗΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ

Την ίδια ώρα, συγγενείς και φίλοι του Δημήτρη Βουρβαχάκη, του δ/ντη τους ΕΚΑβ Κρήτης και του Βαγγέλη Κελαράκη, του προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κρήτης, που χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο ξαφνικά, απευθύνουν έκκληση στον οδηγό του μαύρου αγροτικού αυτοκινήτου, που την ώρα του τροχαίου ακολουθούσε το μοιραίο ασθενοφόρο, να καταθέσει στις αστυνομικές αρχές με την ελπίδα ότι η κατάθεσή του θα δώσει άπλετο φως στα αίτια του τροχαίου ατυχήματος. Αυτόπτης μάρτυρας, στην κατάθεση του αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος οδηγός -όπως ο ίδιος του είπε- βρισκόταν πίσω από το ασθενοφόρο και είδε το άσπρο ΙΧΕ αυτοκίνητο να κατευθύνεται μετωπικά προς το ασθενοφόρο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Η τροχαία του ΒΟΑΚ, συνεχίζει να εξετάζει πολύ προσεκτικά κάθε στοιχείο που υπάρχει, προκειμένου να μπορέσει να απαντήσει στα αμέτρητα «γιατί» των οικογενειών των δύο διασωστών του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Μέχρι σήμερα, μόνο ο Νίκος Μυρωδιάς, ο οδηγός του μοιραίου ασθενοφόρου, με την κατάθεσή του μπόρεσε να περιγράψει τι διαδραματίστηκε στον ΒΟΑΚ με την τραγική αυτή κατάληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του ασθενοφόρου, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική του ΠΑΓΝΗ, στην κατάθεσή που έδωσε στους αξιωματικούς της τροχαίας, επεσήμανε «είδα ένα άσπρο μικρό ΙΧΕ αυτοκίνητο να γλιστράει στον δρόμο και να κατευθύνεται προς το ασθενοφόρο. Προσπάθησα να το αποφύγω….»

Το ίδιο, μάλιστα, είχε ισχυριστεί και στους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι σταμάτησαν για να βοηθήσουν το πλήρωμα του ασθενοφόρου τους ΕΚΑΒ Κρήτης που είχε εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο όχημα.

Η νεαρή οδηγός του άσπρου Twingo, επρόκειτο να καταθέσει την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, η ψυχολογική της κατάσταση, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς δεν επέτρεψαν στους αστυνομικούς να πάρουν κατάθεση.

Μέχρι στιγμής έχουν περάσει 9 αυτόπτες μάρτυρες το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου, προκειμένου να καταθέσουν για το τραγικό αυτό συμβάν, χωρίς ωστόσο, οι μαρτυρίες τους να μπορούν να βοηθήσουν στις έρευνες των αστυνομικών αρχών.

ΡΕΝΑ ΒΟΥΡΕΞΑΚΗ